| 2020. március. 18. | 1 perc olvasás

Nagycenki kovács szerkesztette meg az első precíziós vetőgépet

Tudtad, hogy 1853-ban Bokor Nándor nagycenki kovács szerkesztette meg a világ első precíziós vetőgépét, ami 13 sorban, szemenként vetette a gabonát? Ezen kívül több tucat találmánya volt még gróf Széchenyi István híres kovácsának. Például a cenki vaseke, a Bokor-féle cséplőgép, ami 30%-kal volt hatékonyabb az angol gépektől, de parasztkocsi és kapák, járgányok, boronák is készültek még a műhelyében.

Termékeivel 32 arany-, ezüst-, illetve bronzérmet nyert Pesten, Bécsben, Londonban és Párizsban különböző kiállításokon. Precíziós vetőgépét 1853-ban mutatta be a Bécsi Világkiállításon. Ekkor lépett mellé egy férfi és kérte rajzolja le neki a működési elv lényegét, amit jóhiszeműen meg is tett.  A férfit Kühne Edének hívták, aki az általa Mosonmagyaróváron alapított gépgyárban kezdte el 1855-től gyártani Bokor nagycenki kovács gépét, de már a saját nevén.


Bokor Nándor

Bokor Nándor Nagycenkért is sokat dolgozott. Haláláig, 1896-ig tagja volt a község képviselő-testületének. Nevéhez fűződik a Nagycenki Önkéntes Tűzoltóegylet megszervezése. A település 1943-ban utcát nevezett el róla. 

Borítóképen a Hungária Drill sorvetőgép

Legnépszerűbb cikkek