Nagyon szeretnének dolgozni a soproni diákok

A diákok már nagyon várják a munkakezdést Sopronban és környékén is. Az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanság őket is rosszul érintette – a szakemberek azonban bíznak abban, hogy májusban visszaáll ez a foglalkoztatási megoldás is a megszokott formájára.

A munkaerőpiac sok másik területéhez hasonlóan a diákmunkára is nagy hatást gyakorolt az új típusú koronavírus-járvány. Ez volt az egyik első foglalkoztatási forma, amely megszűnt. - Volt ugyan néhány üzem, amely még tovább működött ebben a bizonytalan időszakban is, azonban az egészségügyi szempontok és a költségmegtakarítások miatt ezek elsősorban a saját dolgozóikat vették igénybe, és nem a diákokat, úgyhogy őket szinte elsőként érintette ez a helyzet – emelte ki Fekete Edina, a Pannon-Work soproni irodájának kirendeltségvezetője.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

Ezen iskolaszövetkezet irodái szerdától már újra kinyitnak, rövidített nyitvatartással – ott már várják az érdeklődőket. Igaz, jelenleg még csak korlátozott lehetőségekkel. - Munkát egyelőre nagyon keveseknek tudunk adni, hiszen minden foglalkoztató most veszi fel újra az ütemet. Arra még várni kell, hogy azokat a munkákat kínálhassuk, amelyeket tavaly, ugyanekkor tudtuk. Egy-két lehetőség azonban mát most is adott a diákok számára. Ilyen az árufeltöltés és egy-két cég esetében az adminisztrációs munka. Várhatóan ez május végétől azért már bővülni fog – világított rá a kirendeltségvezető.

Annyi bizonyos a szakértők szerint, hogy a diákok már Sopronban és környékén is nagy számban várják, hogy munkába állhassanak. - A diákok részéről egyéni döntés, hogy vállalják-e a munkát ebben a „különleges” helyzetben, de nagyon sokan jelentkeztek már, hogy szeretnének dolgozni. Azt azonban már a cégek határozzák meg, hogy diákokat várnak-e elsősorban, avagy a saját dolgozóikat szeretnék foglalkoztatni – hangsúlyozta Fekete Edina.

Azt, hogy ez a gazdasági bizonytalanság hogyan fogja majd megváltoztatni a diákok bérezését, a szakértők szerint még maguk a cégek sem tudják. Ezt az iskolaszövetkezetek akkor tudják megmondani, ha megkapják a munkáltatóktól az új létszámigényeket, illetve hogy kiket és milyen feltételekkel várnak.

Borítókép: korábbi felvétel; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek