| 2017. szeptember. 6. | 3 perc olvasás

Nagyszabású találkozó Sopronban - Progress: színház határtalanul

Hat ország részvételével első alkalommal rendezik meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24. között – jelentette be Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, az esemény életre hívója mai sajtótájékoztatón. A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, Srí Lanka-i, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoznak be.

Pataki András kiemelte: átjárhatóságot, hidat, kapcsolatot szeretnének biztosítani a nem hivatásos színjátszók és a profik között. Erre alapozva gondolta úgy, hogy Sopron a földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, a kultúrák fontos és jelentős  találkozási pontjaként igazi színes fóruma és otthona lehet a Progress Sopron fesztiválnak, amelynek programját 12 magyar és 30 külföldi produkcióból állították össze. A találkozó négy napja alatt összesen 15 előadást tekinthetnek meg a nézők, ebből kilenc szerepel a versenyprogramban. A zsűriben Lucie Malková cseh rendező, Pinczés István Jászai-díjas rendező és Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja foglal helyet.


fotó: Torma Sándor

Az idei fesztiválra előzetes jelentkezés után Komáromi Sándor drámapedagógus rendező válogatta az előadásokat, az ő ajánlásait figyelembe véve alakította ki Pataki András a versenyprogramot és a hozzájuk tartozó kísérőrendezvényeket. Az első fesztiválra jön a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara csoport, az olasz civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyel Bielsko-Białából a Młodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF”  bábszínház, valamint a szerbiai Kupuszinából érkezik a Sturcz József Színjátszó Csoport. A hazai színeket a versenyben a KASZT (Komlói Amatőr Színházi Találkozó) elmúlt két esztendejének győztesei, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint az inárcsi KB35 társulat, a deszki Deszka Színház és a budapesti Vörösmarty Gimnázium egy-egy előadása képviseli. A nem mozgásszínházi elemekre épülő prózai előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák. A produkciók a Soproni Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban láthatók, a közönség százforintos regisztrációs jegyekkel tekintheti meg azokat. A megnyitót szeptember 20-án délután fél háromkor tartják jó idő esetén szabadtéren, a soproni Várkerületen álló Mária-szobornál, ahol a Soltis Lajos Színház mutatja be Almagránát című különleges előadását.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a magyar dráma napja tiszteletére érkezik a Zrínyi Ilona című előadás a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriából, a házigazda soproni színház pedig két produkcióval, Visky András Megöltem az anyámat és Gogol Egy őrült naplója című előadásokkal vesz részt off-programként a találkozón, ahová érkezik a komlói Súgólyuk Színház Furcsa pár című előadása is.

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség, melynek elnöke Regős János, a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy többszörösen díjazott produkciókat is láthatnak a nézők és az alternatív, amatőr, illetve független színházak előadásainak a krémjét tekinthetik meg az érdeklődők. Ezeknek a daraboknak a színvonala felveszi a versenyt a professzionális teátrumok kínálataival. Ő örül annak, hogy az 1970-es években indult majd jó pár éve megszűnt hasonló tartalmú kazincbarcikai találkozó szellemisége Sopronban újraéled.  


fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

Komáromi Sándor, a fesztivál művészeti vezetője aláhúzta, az értékek megmutatása mellett fontos volt számukra, hogy a város lakosságát, a színházszerető közönséget is megszólítsák nézőbarát és különböző korosztályoknak szóló produkciókkal. Mindemellett szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy a résztvevők megismerjék egymás országát, kultúráját, színházművészetét.

- A házigazda Sopron Petőfi Színház társulata egy emberként áll a fesztivál mellett, új impulzust jelent számunkra is, hogy más országok, társulatok színházi nyelvével, színészeivel találkozhatunk. Örülünk annak, hogy a színitanodánk tagjai is itt lesznek velünk segítőként- mondta Molnár Anikó színművész.

Dr. Várszegi Tibor a rendezvény felelős munkatársa összegzésként kifejtette: a 15  csoportból 13 szinte az egész fesztivál ideje alatt a városban tartózkodik, így mintegy 200-an vesznek részt a kultúrák soproni találkozásában, s ebből kölcsönhatásként Sopron is profitálhat. 


fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

Legnépszerűbb cikkek