| 2020. április. 3. | 1 perc olvasás

Napelempark épül Sopronkövesden

Sopronkövesden hamarosan új napelempark épül egy METÁR tendernek köszönhetően. A pályázatot a BNRG napenergia szoláltató nyerte el, de a község ad otthont a beruházásnak.

Sopronkövesd szlogenje a következő: „Zöldszívű falu.” Ennek tükrében egyértelmű, hogy nagyon fontosak a település életében az ilyen projektek. Korábban is voltak már hasonló beruházások a falu életében: a határában szélerőművek állnak és az önkormányzati épületeket is napelemekkel látták el.

Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere

- A napelempark nem önkormányzati fejlesztés, hanem egy vállalkozó keresett meg bennünket, aki a térségben már megvalósított ilyen beruházásokat, például Kőszegen és Csepregen – tudtuk meg Fülöp Zoltántól, Sopronkövesd polgármesterétől. - Meg tudtunk egyezni abban, hogy a település területén lévő korábbi, lassan 10 éve rekultivált illegális hulladéklerakó helyének egy részén valósítják meg első ütemben ezt a parkot. Tehát ezt a területrészt az önkormányzat eladja a vállalkozónak – fejtette ki.

Sopronkövesdnek ez számottevő bevételi forrást jelent - egyrészt a terület értékesítése miatt, illetve a telep elindulását követően az iparűzési adó bevételre is számítanak. - A vállalkozó szeretne a rekultivált terület további részén is naperőműpark beruházást megvalósítani – emelte ki a polgármester.

A pályázatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal írta ki és bírálta el. A tenderen elnyert támogatási jogosultságot megállapító határozat véglegessé válásától számítva három év áll rendelkezésére a beruházónak, hogy megkezdje a tényleges működést.

Borítókép: illusztráció, korábbi felvétel; Forrás: MTI

Legnépszerűbb cikkek