| 2019. március. 27. | 1 perc olvasás

Napjainkban is fontos a tbc elleni védekezés

A tuberkulózissal napjainkban is találkozhatunk a Földgolyó minden részén. A szakemberek ezért hangsúlyozzák: BCG oltásnak köszönhetően rendkívül hatékonyan védekezhetünk a kórokozó ellen.

- A BCG oltás a magyar oltási rendnek megfelelően az újszülöttek oltási naplójának első eleme, amelyet intézményben kapnak meg itthon a hazánkban napvilágot látott apróságok. A következő oltásokat már ehhez igazítják – mondta Dr. Gelencsér Éva, a Soproni Gyógyközpont főorvosa. - Ez az oltóanyag teljesen biztonságos, ugyanis egy korszerű gyógyszergyári körülmények között előállított, legyengített kórokozót tartalmaz csupán. A szervezet ennek köszönhetően tud védekezni a tüdővész ellen – emelte ki. - Az oltásnak van emlékeztető része is, amelyet iskolás korukban megkapnak azok a gyermekek, akiknek erre a védőnők vizsgálata alapján szüksége van – fűzte hozzá.

Dr. Gelencsér Éva, a Soproni Gyógyközpont főorvosa kiemelte: a BCG oltás a tuberkulózis elleni védekezésben elengedhetetlen
Dr. Gelencsér Éva, a Soproni Gyógyközpont főorvosa kiemelte: a BCG oltás a tuberkulózis elleni védekezésben elengedhetetlen

A részlegvezető főorvos rávilágított: erre mindmáig szükség van, ugyanis a tbc a földgolyó szinte valamennyi részén ma is előforduló, kezelendő kórkép a gyermek- és felnőttgyógyászatban egyaránt. Azonban, az oltásnak köszönhetően a megbetegedések számát képesek rendkívül minimális mértéken tartani. Ráadásul a tuberkulózis elleni védekezést megnehezíti, hogy a kór rendkívül változatos. - Annak idején mi úgy tanultuk a tbc-t, hogy ez a nagy imitátor, ugyanis képes eltérő tüneteket produkálni – emelte ki. - Ez a gyermekeknél fokozottan jelentkezik – tette hozzá.  

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek