Narancsos illatú fenyők és „Ede” nyomában

A Soproni Szociális Intézmény összes ellátásából egy különleges, idegenvezetéssel egybekötött kiránduláson vettek részt a tagok és lakók az elmúlt napokban a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében.

Idén ünnepli a Soproni Egyetem Botanikus Kertje a 100. születésnapját. Többen tudják már, hogy mi vár rájuk az épület kerítése mögött, azonban sokaknak fogalma sincs, hogy csak pár méterre a város zajától egy mesebeli oázisba cseppennek. A Soproni Szociális Intézmény mindig is jó kapcsolatot ápolt az egyetemmel, azonban idén márciusban mélyült el igazán az együttműködésük, amikor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének munkatársai önzetlenül megajándékoztak őket növényekkel, hogy szebbé tehessék a Balfi úti Idősek Otthonának a kertjét. Cserpes Tamásban, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének kertészmérnökében akkor merült fel a gondolat, hogy szívesen látnák a lakókat a kertjükben. Egy rövid egyeztetés után már meg is voltak az időpontok.

Első nap az Ikva Idősek Otthona és Balfi úti Idősek Otthona lakói látogatták meg az összesen 17 hektáros területen fekvő kertet. Többekből nemcsak a csodálatos és monumentális növények miatt törtek elő érzelmek, hanem amiatt is, mert ott töltötték életük egy részét, ugyanis dolgoztak az egyetemen.

Második nap az idős klubok tagjai voltak a vendégek. Mindenkit lenyűgözött a látvány. Többen jártak már a kertben, de volt köztük olyan is, aki még sosem lépte át a kaput. Harmadik, egyben utolsó látogatásuk napján a Virágfüzér Sérültnek Napközijének és a Pszichiátriai Betegek Nappali ellátásának tagjai csodálták meg a kertet. Őket többek között a narancs illatú fenyőfák és a „szivacsos” mamutfenyők ragadták magukkal. Ahogy természetesen „Ede” is, ami nem más, mint egy bányász csille a kertben, amit egykor Miskolcról toltak Sopronba. Cserpes Tamás mindegyik „túrán” kihangsúlyozta, a botanikus kert szabadon látogatható.

Legnépszerűbb cikkek