| 2023. március. 15. | 2 perc olvasás

Navracsics Tibor: 1848-ban teremtettük meg a modern magyar nemzetet

A Petőfi téren rendezett ünnepségen beszédet mondott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki kiemelte: 175 évvel ezelőtt egy nemzedék vállalta azt a történelmi kockázatot , hogy kiáll a történelem színpadára, és megteremti a modern magyar nemzetet.

A délelőtti ünnepi műsoron közreműködött a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Széchenyi István Gimnázium, a Fajkusz Banda, Ölveczky Tamás népzenész, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület, valamint Sopron Város Fúvószenekara és a Juventus Koncert Fúvószenekar.

 

Fotó: Griechisch Tamás

Az ünnep szónoka dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki beszédében kiemelte: 175 évvel ezelőtt egy nemzedék vállalta azt a történelmi kockázatot , hogy kiáll a történelem színpadára és megteremti a modern magyar nemzetet.

 - Amely kiválóvá tette a magyar szabadságharcot, az az a tudatosság, amelyet ez a nemzedék képvisel, amely pontosan felismerte azt, hogy a szabadság nem cél, hanem csak eszköz olyan célok eléréséhez, amelyet szabadság nélkül nem lehet megvalósítani. Egy rab nemzet  nem lehet önálló, egy rab nemzet nem lehet független, egy rab nemzet nem járhatja  a maga útját és egy rab nemzet nem választhatja meg saját értékeit és saját berendezkedését. 1848 márciusának vezetői azt ismerték fel, hogy nem elég a szabadságot kivívni.  A szabadság megszerezhető, de annak birtokában, annak biztosításával el kell érnünk azokat a célokat is, melyek lehetővé teszik, hogy a magyarság ne csak megmaradjon, de Európa legerősebb  nemzetei közé tartozzon – mondta el dr. Navracsics Tibor.

 

Fotó: Griechisch TamásA nemzeti ünnepen, a megemlékezés végén koszorút helyezett el a Petőfi-szobornál dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselők, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint a soproni szervezetek és intézmények képviselői is elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit.

Az ünnepséget követően a Pro Kultúra huszáros családi napra invitálta a résztvevőket a belváros négy helyszínére, különböző kulturális programokkal.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek