| 2020. november. 6. | 2 perc olvasás

Navracsics Tibor: Sopron aktív és tudatos városfejlesztési politikát folytat

Sopron gazdaságfejlesztési lehetőségeiről tárgyalt városunkban Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A város vezetőivel lezajlott megbeszélésen elhangzott, hogy Sopron komoly lehetőségek előtt áll a gazdaság, a turisztikai és a környezetvédelem területén.


fotó: Filep István

A megbeszélésen áttekintették Sopron szerepét és helyét az északnyugat-magyarországi térségben - mondta városunk polgármestere. Dr. Farkas Ciprián kiemelte, hogy a Modern Városok Program elemei jó úton haladnak a megvalósulás felé, több projekt már el is készült.

„A 2021/27-es Európai Uniós költségvetési ciklus küszöbén állunk és azokat a fejlesztési elképzeléseinket egyeztettük kormánybiztos úrral, amelyeket a következő tíz évben szeretnék ebben a városban megvalósítani. Jobbára további turisztikai célú fejlesztések, gazdasági fejlesztések és gazdaságélénkítési elképzelésekről volt szó. Úgy hiszem, hogy kormánybiztos úrban egy kiváló szövetségesre leltünk, aki érti és tudja, ismeri Sopront és ennek a régiónak a kihívásait. Tisztában van azzal, hogy mit kell követni ahhoz, hogy 2030-ig a város további fejlődési pályán tudjon állni és maradni.” – mondta a Sopron polgármestere.  

dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere
dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere
fotó: Filep István

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, kétirányú tervezés folyik ma hazánkban. Egyrészt a nemzeti prioritásokat a kormányzat határozza meg. Másrészt a kormánybiztosok folyamatosan konzultálnak a különböző térségek gazdasági szereplőivel, vezetőivel, hogy regionális megoldásokat találjanak.

„Azt látom, hogy Sopron nagyon nehéz helyzetben lévő város. Míg Magyarország összes városa irigyli, valójában nincs irigylésre méltó helyzetben. Túl közel van az osztrák határhoz, Ausztria munkaerőpiaci elszívó hatása nagyon erősen érződik és turisztikailag is nagyon nehezen tudja definiálni magát Magyarország legnyugatibb pontjaként. Ugyanakkor a városvezetés nagyon aktív és tudatos városfejlesztési politikát folytat, amelynek egyik része az, hogy az itt élők lehetőség szerint minél jobban találják meg a számításukat a városban vagy környékén. Másrészt Magyarország és Ausztria felé is egy vonzó turisztikai célponttá váljon. A vállalkozásfejlesztéstől kezdve a turizmusfejlesztésig megjelenik ez konkrét tervek benne, és én úgy gondolom ezeknek jelentős része jól illeszkednek mind az Európai Unió, mind pedig a nemzeti fejlesztéspolitika céljaihoz.” – zárta szavait Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos
fotó: Filep István

A megbeszélésen részt vett dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester is.


fotó: Filep István

Legnépszerűbb cikkek