| 2023. december. 22. | 2 perc olvasás

Ne a tűzoltókkal töltsük az ünnepet!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány jótanáccsal járul hozzá ahhoz, hogy valóban nyugodtan és meghitten teljenek az ünnepek.

Az ünnepek alatt gyakran alkalmazunk akár az asztal díszítéseként, karácsonyi dekorációként gyertyákat, mécseseket. Figyeljünk, hogy ezeket nem éghető alátétre, hanem üveg vagy fémlapra tegyük, ami egy esetleges feldőlés esetén is megakadályozza a tűz továbbterjedését. A nyílt láng közvetlen közelében ne legyen függöny, könnyen meggyulladó anyag.

A karácsonyfa díszítésére szánt csillagszóró, vagy az elektromos füzér, karácsonyfaizzók zárlata is tüzet okozhat. A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a meleg lakásban kiszáradt és gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra (pl. csillagszóró szikrája) is meggyulladhat, és a száraz fán nagyon gyorsan terjed a tűz. Fontos, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el, a legjobb, ha 1 méteren belül nincs semmi. A fát stabilan kell rögzíteni, így megakadályozzuk azt is, hogy feldőljön.

A biztonság érdekében fontos, hogy a téli szünidőben a felnőtt felügyelete nélkül otthon tartózkodó gyermekek elől a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket elzárjuk, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem kellő körültekintéssel igyekeznek csillagszórót vagy gyertyát gyújtani.

A konyha is tűzveszélyes terület, a karácsonyi sütés-főzéskor gyakran előfordul, hogy a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik az ételt vagy a süteményt. A tűzhelyen felcsapó lángok a konyhában a szagelszívó berendezésen és egyéb éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és ez nagy füstképződéssel jár. Érdemes valamilyen figyelmeztető jelzést beállítani a sütési idő végének jelzésére.

Ha a konyhában meggyulladt az olaj, azt nem szabad vízzel oltani, olyankor a leghelyesebb, ha fedő kerül az edényre, és leveszik a tűzhelyről. A lakás többi részében is csak abban az esetben használjon bárki vizet az oltáshoz, amennyiben már áramtalanították az adott szobát, különben könnyen áramütés lehet a tűzoltás vége.

Mivel fűtési szezon van, fontos a fűtőberendezésekre is odafigyelni a készülődés mellett, hiszen a téli lakástüzek többsége a tüzelő-fűtő rendszerek meghibásodására vagy a karbantartás hiányára vezethető vissza. A tüzelőanyagot, a begyújtás eszközeit se tegyék közvetlenül a kazán, kályha közelébe, hiszen egy kipattanó szikra is könnyen tüzet okozhat. 

Egy porral oltó jó szolgálatot tehet az otthonunkban. A készülékkel saját magunk is megfékezhetjük a kezdeti tüzeket, valamint hasznos lehet egy füstérzékelő is, amely időben figyelmeztet a veszélyre.

Amennyiben a legnagyobb körültekintés ellenére mégis megtörtént a baj, és tűz ütött ki, hívják a 112-es segélyhívó számot!

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek