| 2016. december. 23. | 1 perc olvasás

Ne égessünk szemetet a kazánban!

A fűtési szezonban megnő a kéménytüzek száma, amely a nem megfelelő tüzelőanyag választás és a karbantartás hiánya miatt is bekövetkezhet.

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben –  a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni.

Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátránylerakódás képződik a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig megnöveli ezen lerakódás mértékét, így az égéstermék-elvezető belső keresztmetszete leszűkül.

A kémény leszűkült keresztmetszete több veszélyt is hordoz magában: a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást a működéséhez, ezért szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék a tüzelőberendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst, - illetve szén-monoxid mérgezést okozva ezzel. A kéményben lévő nagymértékű korom és kátránylerakódás intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, kéménytüzet okozva ezzel.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el.

A tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, de könnyen életveszélyes állapotokat is előidézhetnek otthonunkban.

Egészségünk megóvása, a biztonságos fűtés és környezetünk védelme érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el. 

Legnépszerűbb cikkek