| 2020. szeptember. 30. | 1 perc olvasás

Ne egyen dísztököt, mérgező!

Beköszöntött az ősz és vele együtt a tökszezon. Ebben az időszakban népszerű a sütőtök fogyasztás és a halloween tök faragása, ugyanakkor még az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célokra használt tökök fogyasztása már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Megállíthatatlanul dübörög ősszel a tökszezon. Finom ételek készülnek belőle, és az őszi lakásdekoráció kihagyhatatlan elemei. Október végén pedig jön a tökfaragások időszaka. Fontos, hogy csak az étkezési célokra szánt tököket fogyasszuk el, mert a dísztökök már kis mennyiségben fogyasztva is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.


illusztráció

- A dekorációs célokra használt dísztökök nem ehetőek. Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk erre, mert a dísztökök olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, melyek már kis mennyiség elfogyasztása esetén is komoly tüneteket okozhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a rossz közérzet, hányás, hasmenés, és extrém esetben kiszáradás. A rosszullétek elkerülése érdekében a dísztököket csak dekorációs célokra használjuk – tudtuk meg Ács Gabriella járási tisztifőorvostól.


illusztráció

A sütőtök az őszi időszak egyik legnépszerűbb zöldsége. Azon kívül, hogy rendkívül finom számtalan jótékony hatással is bír.

 - Az ehető tökfajták közül kiemelkedő a Hokkaido tök, amiből kitűnő levest lehet készíteni. Az egyik legnépszerűbb a kanadai tök, amiből köretet, levest, és főzeléket is készíthetünk. A halloween-i tökök is megérkeztek már - részletezte Csorba Andrea zöldség-gyümölcs kereskedő.

Legnépszerűbb cikkek