Megállíthatatlanul dübörög ősszel a tökszezon. Finom ételek készülnek belőle, és az őszi lakásdekoráció kihagyhatatlan elemei. Október végén pedig jön a tökfaragások időszaka. Fontos, hogy csak az étkezési célokra szánt tököket fogyasszuk el, mert a dísztökök már kis mennyiségben fogyasztva is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F1b%2Fbc%2Fpumpkins-1712841-1280_bkha.jpg)
illusztráció
- A dekorációs célokra használt dísztökök nem ehetőek. Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk erre, mert a dísztökök olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, melyek már kis mennyiség elfogyasztása esetén is komoly tüneteket okozhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a rossz közérzet, hányás, hasmenés, és extrém esetben kiszáradás. A rosszullétek elkerülése érdekében a dísztököket csak dekorációs célokra használjuk – tudtuk meg Ács Gabriella járási tisztifőorvostól.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F66%2Fcb%2Fpumpkin-soup-2972858-1280_gpgw.jpg)
illusztráció
A sütőtök az őszi időszak egyik legnépszerűbb zöldsége. Azon kívül, hogy rendkívül finom számtalan jótékony hatással is bír.
- Az ehető tökfajták közül kiemelkedő a Hokkaido tök, amiből kitűnő levest lehet készíteni. Az egyik legnépszerűbb a kanadai tök, amiből köretet, levest, és főzeléket is készíthetünk. A halloween-i tökök is megérkeztek már - részletezte Csorba Andrea zöldség-gyümölcs kereskedő.