Ne essünk pánikba a zsaroló e-mailtől

  2021. október 16. - www.sopronmedia.hu (police.hu)

Lehet, hogy éppen Ön is kapott egy emailt, amelyben azzal fenyegetik, hogy amennyiben nem fizet be 1300 eurót egy megadott bitcoin tárcába széles körben kiteregetik - a tudta nélkül - Önről készült intim felvételeket. Pánikra azonban semmi ok.

Már az e-mail kezdő sorai is okot adhatnak az aggodalomra. A levél írója azzal indít, hogy: „Teljes hozzáférésem van az összes eszközödhöz! Minden tevékenységedet nyomon tudom követni.” Majd hosszan részletezi, hogy milyen módon tudja uralni a készülékeket. Célja, hogy a kellőképpen berezelt áldozatát rávegye, hogy fizessen, mert különben megosztja ismerősei és rokonai körében a róla készült kompromittáló videókat.

-A legfontosabb, hogy az ilyen levelektől ne ijedjünk meg, sohase fizessünk! – mondta el Babelláné Lukács Katalin c.r. őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. A levelet minél előbb törölni kell a gépünkről. Érdemes egy vírusírtó programot is lefuttatni, mert valószínű, hogy a levél vírust tartalmaz, amely a gépünkön található összes e-mail címre sokszorosítja magát - tette hozzá a szakember.

A számítógépünket az internet használata során számos veszély fenyegeti. Ezek ellen a legjobban a megfelelő biztonsági intézkedések tudatos használatával tudunk védekezni. A legalapvetőbbek, amit megtehetünk, hogy bekapcsoljuk az operációs rendszerünk automatikus frissítését, feltelepítünk egy korszerű vírusírtó programot, tűzfalat használunk, és rendszeres biztonsági mentést készítünk fontos adatainkról – tanácsolta az őrnagy.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...