| 2022. augusztus. 5. | 1 perc olvasás

Ne féljünk az újraélesztéstől!

Az újraélesztéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet Göde József elsősegély oktató. A hirtelen szívmegállás kortól függetlenül bárkivel megtörténhet, így bármikor kerülhetünk váratlan helyzetekbe. Az időben megkezdett újraélesztéssel jelentősen növelhetjük a beteg túlélési esélyét.

fotó: Máthé Alexandra

Az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, azonban ha késlekedünk, minden egyes perccel 10 százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége. Az újraélesztésről a legtöbben tanultak az iskolában vagy az autóvezetés-tanfolyamon, de nem gondolnak arra, hogy éles helyzetben is elő kell venniük tudásukat. A mindennapokban bárhol szükség lehet a korábban megszerzett ismereteinkre, ezért fontos, hogy időnként újragondoljuk az újraélesztés lépéseit.

„A keringésleállás észlelése után fontos a minél előbb megkezdett mellkaskompresszió, de ugyanilyen fontos a segélykérés, hogy minél előbb tárcsázzuk a 112-t, hogy szakszerű segítséget kaphassunk” – mondta el Göde József elsősegély oktató.

fotó: Máthé Alexandra

 

Magyarországon naponta hetven ember hal meg hirtelen szívhalálban, és harminc százalékuk az utcán esik össze. Akár otthon, akár nyilvános helyen lesz rosszul valaki, az esetek nagy részében felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő. A szakember szerint sokan félnek attól, hogy nagyobb bajt okoznak, pedig ha megállt a keringés, bármit is teszünk, az nagyobb eséllyel segít, mint árt.

„A megkezdett újraélesztéssel esélyt adunk a túlélésre embertársunknak. Nagy téveszme, hogy azzal nem ártok, ha nem csinálok semmit” – hangsúlyozta Göde József elsősegély oktató.

fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek