| 2021. október. 5. | 1 perc olvasás

Ne halogassa az emlőszűrést!

Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata, évente átlagosan mintegy 7000 új beteget diagnosztizálnak hazánkban. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, a kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára.

A korai felismerés fontosságára azért, mert az emlőrák nem megelőzhető, primer prevenciója nem ismert. Az emlőrák kezelése annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel. Az időben felfedezett emlőrákok 70-80%-ban gyógyíthatók.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már eltolódás tapasztalható a fiatalabb korosztály irányába. A betegség kialakulásának szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik 12 éves koruk előtt kezdtek el menstruálni, 55 év után kerültek változó korba, 30 éves kor felett szültek, vagy nem szültek, akik hormontartalmú gyógyszereket szednek vagy szedtek, dohányoznak vagy akinek a családjában emlőrákos megbetegedés szerepel.

Az emlőrák korai felismerésének legfontosabb módja az önvizsgálat és a szűréseken való részvétel. Szakorvos felkeresése mindenképpen javasolt, ha az önvizsgálat során fájdalmatlan csomó tapintható az emlőben vagy a hónaljban, ha a bimbó behúzódik, vagy az emlő bőrén behúzódás észlelhető. Figyelmeztető jel lehet, ha az emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelenik meg, ha az emlő bőre, a másikhoz képest duzzadttá, keménnyé, pirossá válik, ha az emlőbimbóból véres váladékozás észlelhető. Az önvizsgálat mellett nem nélkülözhető a mellek orvossal történő átvizsgálása 45 év felett, valamint 2 évenként a mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel.

2002 óta szervezett kereteken belül, kétévente személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek. A szűrésre a kormányhivatal koordinációjával hívják be az érintetteket. Sajnos a számok azt mutatják, hogy hazánkban csak minden harmadik-negyedik nő él csak a lehetőséggel.

Dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa is megszólította a Sopron és környékén élő hölgyeket, hogy vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton. Mint elmondta: az idei évben, augusztus végéig a behívottak 29 %-a (1739 hölgy) jelent meg a szűrésen, ebből 7 esetben találtak rosszindulatú elváltozást. Hangsúlyozta, hogy a Népegészségügyi program keretében meghirdetett szűrővizsgálatok lehetőségek. Önkéntesek és ingyenesek. Jól szervezettek és jó célt szolgálnak. Hatásosak csak akkor tudnak lenni, ha az érintettek élnek a felkínált lehetőséggel.

Legnépszerűbb cikkek