| 2018. február. 28. | 2 perc olvasás

Ne lépjen a Fertő-tó jegére!

Bár az utóbbi napokban nagyon zordra fordult az időjárás, a Fertő-tó jege így is csupán 3-5 centiméteresre tudott hízni, sőt, a középső területeken még vékony hártya sem alakult ki. A jégre merészkedni így életveszélyes, ugyanis az könnyen beszakadhat, az alatta lévő víz pedig csupán alig 2-3 fokos!

Gáncs Gábor, a Fertő Tavi Speciális kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület elnöke ezúttal is több lábnyomot talált a Fertő-tó partján, amelyek arra utalnak, hogy egyesek a figyelmeztetések ellenére is megpróbálnak rámenni a jégre. Pedig ennek életveszélyes következményei is lehetnek!

- A hatóságok, illetve mi is folyamatosan járunk itt lent, hogy ne történhessen tragédia - mondta Gáncs Gábor. - A jégre rámenni életveszélyes, az alatta lévő víz – 3 fokos is lehet, így a kilábalásból körülbelül 3-5 perce van annak, aki beleesik – Ecsetelte a vízipolgárőr, aki halkan hozzáfűzte: ezután a menekülésre egy átlagembernek már nincs lehetősége…  

Gáncs Gábor ezúttal is több árulkodó lábnyomot talált a Fertő-tó partján
Gáncs Gábor ezúttal is több árulkodó lábnyomot talált a Fertő-tó partján
Galyas Csaba

Az idei tél összességében enyhe volt, a Fertő-tó csupán a héten kezdett befagyni. A hártyás jég az elmúlt napok zord időjárásának következtében a part menti szakaszon 3-5 centire hízott. A belsőbb részeken viszont még vékony jégtakaró sem tudott kialakulni. - A hullámmozgás nem engedi befagyni a vizet, így a hártyajég nem tud összeállni – Tudtuk meg Gáncs Gábortól. A vízipolgárőr tapasztalatai szerint ehhez sokkal hosszabb ideig kéne zord időnek lennie.

Az előrejelzések szerint azonban az időjárás enyhülni fog, így arra nincs esély, hogy a Fertő-tó jege tovább hízzon. - Az időjárásjelentések szerint felmelegedés lesz, illetve jön a március, tehát lassacskán beköszönt a tavasz, ezért én úgy vélem, hogy rövidesen megszűnik a jegesedés a tó területén - mondta Gáncs Gábor.


Galyas Csaba

Az elkövetkezendő napokban tehát még veszélyesebb lesz a Fertő-tó tükrére menni. Ha valaki mégis a jégre merészkedik, és az megreped alatta, a legfontosabb, hogy feküdjön le, és ne mozduljon.

Sopronmédia

Életveszélyes a jégre lépni! A vízipolgárőrségtől megtudtuk: a Fertő-tó jege csupán 3-5 centiméteres, a víz pedig alig 2-3 fokos. CIKKÜNK: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/ne-lepjen-a-ferto-to-jegere

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek