| 2022. április. 25. | 1 perc olvasás

Ne simogassuk meg az erdőben talált őzgidát!

Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak, a természetjárók gyakrabban találkozhatnak velük az erdőben vagy a turista- és földutakat szegélyező sűrűkben. A vadakat védő szakemberek most is mindenkitől kérik: ha a kicsinyeket egyedül látjuk a fűben megbújva, az nem jelenti azt, hogy elárvultak vagy betegek. Ne simogassuk őket, mert a pusztulásukat okozhatjuk!

Fontos tudnivaló, hogy ha egyedül találunk egy borjat, akkor az általában azt jelenti, hogy az anyja ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de visszatér. A kis állatokat – mivel az első hetekben még nem tudják követni – ilyenkor az anyjuk elfekteti, azok pedig ösztönösen meglapulnak, mozdulatlanok maradnak.

A szarvasfélék kicsinyei veszélyhelyzetben próbálnak beleolvadni a környezetükbe (ezt szolgálja pettyes rejtőszínük is), nem menekülnek el.

A legfontosabb, hogy ne zavarjuk az állatokat, ne menjünk a közelükbe, és semmiképp ne érintsük meg őket! Ha megtesszük, az őzsutát, szarvastehenet el fogja riasztani az ember szaga, és nem gondozza majd tovább a kicsinyét, amely így éhen pusztul vagy ragadozók áldozatává válik – figyelmeztet az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

A kutyatulajdonosok esetében ilyenkor különösen fontos a felelős hozzáállás, a kutyafuttatás szabályainak maradéktalan betartása, a póráz használata.

Amennyiben a szabadon kószáló eb nem is bántja, csak körüljárja az állatot, netán épp hogy csak hozzáér, ugyanúgy megpecsételi a sorsát.

Ha valaki „megmenti” a gidát, borjút és elviszi, jogilag lopást követ el, mert az élő vad az állam tulajdona. Az őzgida vadgazdálkodási értéke a vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete szerint 50 000, a gím- és a dámborjúé 100 000 forint.

Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb egyedszámú nagyvadfaj az őz. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint a 2018–19-es vadászati évben az állományt hazánkban 385 839 egyedre becsülték, ebből 107 868 volt gida. A gímszarvas állománya 114 508 példány volt, a borjak száma 32 684, míg a dám esetében a 39 440 egyedre becsült állományból 10 160 volt borjú.

Legnépszerűbb cikkek