| 2022. szeptember. 3. | 1 perc olvasás

Ne váljon a csalók áldozatává!

Rendőrségi sorozat az online csalások megelőzésére.

A Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója a következő napokban azokat az online felületen elkövetett csalásokat ismerteti, amelyek több áldozatot is követeltek az elmúlt időszakban.

A közösségi médiát egyre többen, egyre szélesebb körben használják. A felhasználók életkora a fiatalabb és az idősebb korosztály irányába is kibővült. A gyerekek egyre fiatalabb korban, az idősebb korosztály tagjai pedig a korábban eddig nem tapasztalt életkorban is egyre többen vannak jelen különböző online felületeken.  Ennek pedig az a következménye, hogy megnövekedett az interneten elkövetett bűncselekmények potenciális áldozatainak a száma – mondta el Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

fotó: illusztráció 

Egyik korosztály sincs biztonságban az interneten!  Az online térben tevékenykedő csalók módszereinek tárháza kifogyhatatlan, ha egy elkövetői magatartást a rendőrségnek sikerül megfékeznie, akkor rövid időn belül megszületik egy újabb, ami ismételten szedi áldozatait. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk azokkal a veszélyekkel, amelyeket a kibertérben el kell kerülnünk – folytatta az őrnagy. 

fotó: illusztráció 

A következő időszakban egy háromnaponta megjelenő cikksorozatban azoknak az online térben magvalósult bűncselekményeknek az elkövetési módszereit ismertetem, amelyek miatt már többen is tettek feljelentést a Soproni Rendőrkapitányságon. Az elkövetői magatartás ismertetése mellett hasznos tanácsokat is megfogalmazok, amelyek segítségével el lehet kerülni a bajt. Közös célunk, hogy minél kevesebben váljanak a csalók áldozataivá! – ismertette a terveket a szakember.

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek