| 2020. november. 3. | 2 perc olvasás

Négy ártatlan halálos áldozata van a bécsi terrortámadásnak

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és két nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa vol. Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján azt is mondta, hogy legalább egy gyanúsított szökésben van. Otthonát - terhelő anyagokat keresve - átkutatták. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető" – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség – mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján.

A közmédia bécsi tudósítója elmondta, hogy a lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban. Az első kerületet hermetikusan lezárták. A sérültek ellátása a belvárosban felállított triázs sátorokban zajlik.

A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Cziráki Viktória kollégánk a helyszínről jelentkezett:

Kurz: Galád terrortámadás történt

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy a 17 sebesültet kórházban ápolják, legkevesebb hat ember állapota súlyos.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség feje arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.

Legnépszerűbb cikkek