Négy különböző cselekvési terv a zöldebb Magyarországért

Idén már négy különböző cselekvési terv is elfogadott a kormány. A tervek célja, egy zöldebb Magyarország létrehozása úgy, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás. A tervek közt például szerepel a földgázfelhasználás részarányának csökkentése.

Négy különböző cselekvési terv, egy közös cél jegyében: a zöldebb Magyarországért. Így lehet jellemezni azokat a dokumentumokat, – köztük a Nemzeti Energiastratégia 2030-at és Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervet – amelyeket január közepén fogadott el a kormány. Ezekben a többi között az szerepel, hogy Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Cél, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás

A közép- és hosszú távú stratégia kialakításánál a legfontosabb cél az volt, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás, illetve a szolgáltatás Magyarországon. „Ezt össze kellett hangolni a környezet- és klímavédelemmel, mert az energiaszektor a legnagyobb szennyezőnek számít, a klímaváltozást okozó káros anyagoknak például mintegy 80 százalékáért felelős” – mondja Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az M1 Summa című műsorában.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

Kaderják Péter szerint ahhoz, hogy az üvegházhatású gázkibocsátások terén eredményeket érjünk el, sok teendőre van szükség. „Minden technológiát, ami a rendelkezésünkre áll, föl kívánunk használni” –mondta.  Hozzátette, ehhez szükségünk van a nukleáris energiahasznosítás fenntartásához, éppen ezért kulcsfontosságú a Paks 2-es projekt megvalósítása.

Hozzátette, nukleáris energiahasznosítás mellett a megújuló villamosenergia-termelési technológiák használatára is hangsúlyt fektetnek, főként a hazai napenergia felhasználására.

Kaderják Péter hozzátette: a megújuló energiaforrások jelenlegi 13 százalékos részarányát minimum 21 százalékra növeli az ország 2030-ra, és vállalja azt is, hogy 10 év múlva – a GDP-növekedés ellenére sem nő az energiafelhasználásunk a 2005-ös szint fölé.

A távfűtés terén is ki kell a használni a megújuló energiaforrásokat 

Kaderják Péter szerint látványos az előrelépés és a fejlődés a napenergiára alapuló villamosenergia-termelési rendszerek terén. Hozzátette, a megújuló energiafelhasználásnak a fűtés területén is nagy szerepe van, például a távfűtésben a földgázfelhasználás részarányát a jelenlegi 70 százalék fölötti arányról 50 százalékra, vagy az alá fogják csökkenteni.

Az energiahatékonyság többféleképpen javulhat a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal szóvivője szerint. Scherer Zsolt példaként a korszerű fűtéssel és szigeteléssel rendelkező új ingatlanok számának növekedését említette, de a geotermiában, biomasszában rejlő lehetőségeket is ide sorolja.

A távhőszolgáltatás közel 20 százaléka már most is zöldnek tekinthető – jegyzi meg Scherer Zsolt.  Elmondta, jelentős lehetőség rejlik a geotermiában. Hozzátette, talán a legjobb példa e tekintetben pont a távhő. Miskolc, Győr, Szentes, Hódmezővásárhely jó példák arra, hogy a geotermikus energiát, hogyan lehet hatékonyan felhasználni a távfűtésben.

A kormányzat a 2030-as célok megvalósítása mellett messzebbre is tekint. Idén az ígéretek szerint kidolgozzák a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez szükséges Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amely a teendők mellett a megvalósításhoz szükséges forrásokat is tartalmazza.

Kaderják Péter elmondta a 2030-as célok elérésének a becsült költsége 14 ezer milliárd forint, illetve ezen felül a paksi beruházáshoz 4 ezer milliárd forint szükséges. Hozzátette, a 2050-es célok ettől még nagyobb számokat mutatnak, közel 50 ezer milliárd forintra lesz szükség. Az államtitkár úgy becsüli: ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük, az éves nemzeti jövedelmünk további 2-2,5 százalékát kell a klímavédelmi célokra fordítani.

Borítókép: Napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telep Zala megyében (Fotó:MTI/Varga György)

Legnépszerűbb cikkek