Negyedszerre kapta meg a Kézműves Remek díjat Balogh Eszter

  2020. október 13. - www.sopronmedia.hu

Magyar Kézműves Remek díjban részesült Balogh Eszter üvegfestő, ólmozott üvegablak készítő. A nívós elismerést a Szent Mihály-templom szentélye ólomüvegablakainak elkészítéséért érdemelte ki a soproni alkotó.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a Szent-Mihály Templom a nagyszabású rekonstrukciója után. Balogh Eszter, tizennégy ablakot újított fel még a templom renoválása előtt, köztük a szentély hatalmas üvegablakait. Az üvegfestő és ólmozott üvegablak készítő háromszor már elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt pályázaton a Magyar Kézműves Remek díjat a kabinetképeivel, most a Szent Mihály-templom szentélye ólomüvegablakait díjazta a zsűri. Mindez komoly elismerés és visszajelzés is számára.

- A zsűriztetés vagy egy ilyenfajta pályázaton való elindulás, azt gondolom, hogy egy vállalkozásnak a folyamatos szakmai visszaigazolás miatt fontos, másrészt a vírus miatt nehéz helyzetben van mindenki, valójában csak az internetes kommunikáció maradt nekünk. Sorra hallom, hogy a karácsonyi vásárok sem lesznek megtartva, tehát a személyes kapcsolat a vevőinkkel sajnos úgy néz ki, hogy kimarad. Ezért még jobban törekednünk kell arra, hogy legyen papíron is nyoma annak, hogy minőségi munkát végzünk – részletezte az elismerés fontosságát Balogh Eszter, üvegfestő. 

Balogh Eszter

Balogh Eszter

fotó: Griechisch Tamás

A művész négy évig dolgozott a nagyszabású felújításon: amikor megbízták a feladattal az eredeti üvegeknek csak a harmincöt százaléka állt a rendelkezésére, a hiányzókat az eredeti alapján készült újakkal pótolta. A munka során számos kihívással kellett szembenéznie. - Olyan szakemberekkel dolgoztam akkor együtt, akik sajnos már nincsenek közöttünk. Tőlük egy olyan fajta támogatást, szakmai hátteret kaptam, amiből rengeteget tanulhattam, és a szakmám javára vált – mondta el az üvegfestő.

Az alkotó a templomi ólomüvegablakok restaurálásán kívül számos gyönyörű és egyedi üvegterméket készít. Hatalmas a sikere színes ólomüveg pillangóinak, amelyek igazi védjegyévé váltak. Ezeket a csodapillangókat hamarosan meg lehet tekinteni a Soproni Petőfi Színház fogadóterében, hiszen a Padlás című darab premierjével egy időben: október 17-én egyéni kiállítása nyílik az üvegfestőnek.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...