| 2017. április. 19. | 2 perc olvasás

Néhány napra visszatért a tél Sopronba

Egy ciklonnak köszönhetően szerdára visszatért a tél a Kárpát-medencébe. Brennbergbányán akár 10 centiméteres havat, Sopron környékén pedig kemény fagyokat hozhat a hirtelen jött zimankó. Tél tábornok péntekig marad, a hétvégére komoly enyhülés várható.

Szerda hajnal óta folyamatosan havazik Sopronban és környékén. A hegyvidéken fekvő területeken már délelőtt hólepel borította az autókat, háztetőket. A belvárosban a szél okozott bosszúságot a járókelőknek.

Régen vártunk a kiadós csapadékra, de persze nem ilyen formában – mondja Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat soproni állomásának vezetője. – A kuruc-dombi állomáson szerda délelőtt mindössze 0,6 fokot mutatott a hőmérő, de a belvárosban sem ment 4 fok fölé a hőmérséklet.

Persze ezt is sokkal hidegebbnek érezni a vágó szélben. Napközben 50 kilométeres széllökéseket is mértek a városban.

Kiss Márton a hőmérőket ellenőrzi a kuruc-dombi meteorológiai állomáson.
Kiss Márton a hőmérőket ellenőrzi a kuruc-dombi meteorológiai állomáson.

Narancs riasztás a viharos szél miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron megyére. Mint írják, a várható legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. A havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökre: 12 óra alatt akár 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat.

Az orvosmeteorológia szerint hidegfronti hatásra számíthatunk: az arra érzékenyek fejfájást, koncentrációs-zavart, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak.

 

Veszélyben a szőlő és a gyümölcs

A szerdai ítéletidő után a folytatás sem kecsegtet sok jóval: csütörtök délutánra várhatóan lecsillapodik a szél, de a levegő tovább hűl. Éjszakára pedig több helyen akár -4 fokos talaj menti fagy is várható. Ez pedig veszélyt jelent az éppen virágzó gyümölcsfákra és szőlősorokra. A még mozdítható ültetvényeket és a teleltetett növényeket célszerű fűtött helyre vinni, az ültetvények fölé pedig fátyolfóliát teríteni.

A hirtelen jött hideg idő a növényeket is károsíthatja.
A hirtelen jött hideg idő a növényeket is károsíthatja.

 

A rendőrség is óvatosságra inti az autósokat

Nem csak szállingózik, esik is a hó április közepén, ami komoly fejtörést okozhat, hiszen az autósok túlnyomó többsége a tavaszias időjárás miatt lecserélte a téli gumikat. A melegebb időre készített abroncsokkal azonban komoly kihívás az autózás.

A legfontosabb a fékút megnövekedése: nyári gumival, havas körülmények mellett akár két és félszer hosszabb is lehet a fékút, mint téli gumival. Éppen ezért a szakemberek kellő óvatosságra intik a gépkocsivezetőket.

 

Szombatra újra kitavaszodik

Az előrejelzések szerint Tél tábornok villámlátogatása csak a hét végéig tart. Szombaton napközben már 10 fok körül alakul a hőmérséklet. A március-áprilisi, 20-25 fokos, már-már koranyári idő azonban még jó ideig nem tér vissza.

Legnépszerűbb cikkek