| 2022. július. 4. | 1 perc olvasás

Nejlonzacskómentes világnap a Soproni Egyetemmel

A Soproni Egyetem több, a fenntartható működéssel és fejlődéssel összefüggő területen is hazánk, sőt a világ élvonalában jár. Egyre előkelőbb pozíciót foglal el az UI GreenMetric World University Ranking és a Times Higher Education Impact Rankings fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítménymérésében is, és a világ élvonalából is kiemelkedik a „Felelős fogyasztás és termelés”, a „Szárazföldi ökoszisztémák védelme”, a fenntarthatósággal kapcsolatos „Kutatás és oktatás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra" területén is. 2021 óta mindezt egy karbonsemleges központi campuson.

A Soproni Egyetem - zöld egyetem törekvéseinek részeként - július 3-án, a Nejlonzacskómentes világnapon a nejlonzacskók használatával együtt járó környezetterhelésre hívta fel a fiatal korosztály figyelmét egy ismeretterjesztő kvízjátékkal. Mivel a világnap nyárra, az iskolaidőn kívülre, és idén ráadásul hétvégére esik, az Egyetem a balatoni strandokon szólította meg az érintett korosztályt a témával kapcsolatos kvízjátékkal, mellyel a résztvevők strand- és fesztiválajándékokat nyerhettek, kiegészítve azokat nejlonzacskó-alternatívákkal, így tornazsákkal és környezetkímélő vászontáskával. 

A Soproni Egyetemnek ugyanakkor nem ez az első "balatoni kapcsolódása", 2021 óta működik együtt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, melynek keretében a Soproni Egyetem hallgatói projektmunkák során terveztek vízi balesetek megelőzését, és a balesetet szenvedett személyek életének megóvását szolgáló eszközöket.

A mostani kvízjátékban résztvevők a nyeremények mellett olyan ismeretekkel gazdagodtak, mint például a műanyag zacskók lebomlási ideje, az átlagos felhasználási időtartamuk, környezetterhelő hatásuk, illetve a kapcsolódó szelektív hulladékgyűjtési kérdések. 

"Egy nejlonzacskó átlagos felhasználási ideje nem éri el a fél órát sem, ugyanakkor a lebomlási ideje több száz év, és percenként több milliót használunk el belőle. Ezekből a számokból is könnyű már észrevenni a polietilén zacskók erőteljes környezetterhelő hatását. Többek között ezekre a mutatószámokra hívtuk fel a jövő generációjának figyelmét, rávilágítva arra is, hogy egy vászontáska vagy tornazsák amellett, hogy nagyon sokszor használható, az eldobható, és csak néhány százalékban újrahasznosított nejlonzacskókkal szemben még trendibb megjelenést is biztosít a viselőjének. Tehát tulajdonképpen csak előnye van." - mondta el dr. Pirger Tamás projektkoordinátor, a Soproni Egyetem adjunktusa.

A Nejlonzacskómentes világnap célja 2008 óta, hogy felhívja a figyelmet a zacskók környezetkárosító hatásaira és elősegítse a környezetbarát megoldások alkalmazását.

Legnépszerűbb cikkek