Nem ellenzi a Fertő tó magyarországi fejlesztését az osztrák világörökségi egyesület

A burgenlandi Fertő Tó Világörökség Egyesület közleménye szerint nem támogatják azt a beadványt, amelyben az ellenzők az UNESCO-hoz fordultak a beruházás megakadályozása miatt.

Az ORF.at cikkében olvasható: a világörökségi területért felelős osztrák szervezetben Burgenland tartomány mellett a tó körüli 20 település képviselteti magát.

Az elmúlt napok sajtóhírei nyomán, melyek szerint újra megszületett az építési engedély a turisztikai fejlesztésre, az egyesület megkereste magyarországi partnereit. Mint az közleményükből kiderül: magyar oldalról biztosították az egyesületet, hogy pusztán formaságról, a korábbi engedélyek megújításáról van szó.

Az engedélyezési folyamat során a magyarországi hatóságok semmilyen határon átnyúló hatást nem mutattak ki, így jogilag nem is lehetséges a tartomány bevonása a folyamatba. Előzetesen azt is megvizsgálták, hogy a tervezett építkezések nem veszélyeztetik-e a világörökségi státuszt, ami a Fertő Tó Világörökség Egyesület szerint sincs veszélyben.

Ennek fényében az egyesület kontraproduktívnak és helytelennek tartja a természetvédő civilek kezdeményezését, hogy az UNESCO Világörökségi Központja nyilvánítsa veszélyeztetetté a Fertő tájat - írták még.

Legnépszerűbb cikkek