| 2021. július. 8. | 2 perc olvasás

Nem érinti a Fertő Part beruházás a fokozottan védett területeket

Nem veszélyezteti a Fertő Part beruházás a fokozottan védett területeket mondta Kulcsárné Roth Matthaea. A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója a Sopron TV Mozaik című műsorában természetvédelmi kérdésekre is reagált.

Az igazgató elmondta: egy hatósági ellenőrzésre voltak hivatalosak még a múlt héten, amikor a környezetvédelmi engedély pontjai szerint mentek végig az egész beruházáson. Kulcsárné Roth Matthaea megerősítette: nincsen semmi probléma, terv szerint haladnak a munkák. Folyamatosan nyomon követik a fejlesztést, amiről jó tapasztalataik vannak.

- A nemzeti park a terület természetvédelmi kezelője. A magyar részen nagyon régóta van strand, igaz csak egy, hiszen nálunk nagyon széles a nádas övezet az ausztriaihoz viszonyítva. Az osztrák oldalon van kilenc ilyen strand, hiszen arányaiban is nagyobb az a része a Fertő tónak. A fejlesztéseket az osztrákok negyven-ötven keresztül folyamatosan tudták végezni, ezt a lemaradást nekünk rövid idő alatt kellene behoznunk. A magyar strand részt mindenképpen fel kellett újítani, úgy gondolom ebben nagy az egyetértés, új célokat kell ennek a területnek adni, hisz a magyar oldalon is megérdemel mindenki egy kultúrkörnyezetet -tette hozzá Kulcsárné Roth Matthaea.

Az épülő strand nagyon messze van a bioszféra rezervátumtól

- Mi nem a fokozottan védett terület közepén építjük ezt a strandot, ugyanott építjük, ahol eddig volt. Ez a szolgáltató övezete a nemzeti parknak. A természeti területek, illetve a fokozottan védett területek ettől bőven 4-5 kilométerre kezdődnek, és egész Sarródig, tehát a Fertő másik partjáig is elérnek. Ezekhez senki nem nyúlt. Nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy nem veszélyezteti a fejlesztés, viszont várhatóan egy nagyon szép szórakoztatási, szórakozási helyet fog kialakítani a beruházó.

Az interjú keretében a nemzeti park igazgatója egy térképet is hozott, amelyen jól látszanak a különböző hasznosítású területek.

- Pirosak a természeti területek, zöldek azok, ahol már szabályok szerint lehet gazdálkodni, – a nemzeti park is itt tartja az állatait -, illetve lilával van jelölve a szolgáltató övezet. Ha megnézzük ezt a térképet, lila foltot nagyon keveset fogunk látni, ebből az egyik a strand rész - részletezte az igazgató.

A fejlesztés keretében megvalósuló Ökocentrum kiállítása kapcsán elhangzott: a Fertő tó egy iszapos, homokos víz, kevésbé látható a benne lévő élet, a megépülő centrumban azonban lehetőség lesz megmutatni a tó élővilágát; legyen szó makro-gerinctelenekről, planktonokról, moszatokról vagy halakról. A beruházás segít abban is, hogy programokat szervezzenek a látogatóknak a természeti nevelés keretein belül. A beszélgetésben a Natura 2000 és egyéb védettség is szóba került, a részletek az alábbi videóban.

Legnépszerűbb cikkek