| 2021. július. 29. | 1 perc olvasás

Nem kímélnek semmit! Óriási pusztítást végeznek a földeken a szarvasok és a vaddisznók.

Ebben az évben minden eddiginél nagyobb vadkárokról számoltak be a mezőgazdasági szakemberek. Ugyan a különböző vadfajok elleni védekezés korábban is problémát jelentett a földtulajdonosoknak, az idei szárazság miatt felerősödött a szarvasok és vaddisznók okozta károk nagysága.

A kalászos termők szezonja véget ért, ezért most a kukorica és a napraforgó a kedvelt a vadak körében. A gazdák minden eddiginél nagyobb károkat jelentettek eddig. Érik a kukorica, és az édes nedv miatt a szarvasok előszeretettel dézsmálják meg a csöveket. De veszélyben vannak más növények is, legyen szó napraforgóról, olajtökről vagy szójababról. Ha a gazdák nem védekeznek kellőképpen, akár többmillió forintos veszteség is keletkezhet a földeken.

A vadkárok ellen többféleképpen lehet védekezni.

Rozsits Károly hivatásos vadász az alábbiakat javasolta:

„A vadkárok elhárítására többféle módszer létezik. Ezek elsősorban fizikai védekezési módok, ilyen például a vadkárelhárító vadászat. Mivel ez a legjelentősebb, a vadásztársaság erre fordította a legtöbb időt. A tagok is aktívan kiveszik a részüket a védekezésből, sötétedéstől világosodásik őrzik a kukoricát; ha kell, akkor riasztó lövéssel vagy lámpázással ijesztik el a szarvasokat. A vaddisznót természetesen elejtik, ha megfelelőek a körülmények. Emellett vannak kémiai védekezési módok is, ilyenek a szaghatású riasztók, az akusztikus, magas frekvenciát kibocsátó készülékek, illetve a villanypásztor használata."

Ha egy gazdának vad okozta kára keletkezett, azt mindenképp jeleznie kell az adott területen illetékes vadásztársaságnak.

Címkék: vadkár

Legnépszerűbb cikkek