| 2021. augusztus. 10. | 1 perc olvasás

Döntés született: nem ér el az A3-as a magyar határig

Nem hosszabbítják meg az A3-as autópályát a magyar határig – mondta az osztrák közlekedésért, környezetvédelemért és infrastruktúráért felelős miniszter. Gewessler megerősítette, hogy szigorú vizsgálatok alapján az autópálya meghosszabbítása nagymértékben ártana a talajnak, valamint a klímának.

Az A3-as meghosszabításához szükséges lett volna egy 60 hektárnyi zöldmezős terület lezárásához, ráadásul a nemzetközi forgalom növekedését hozta volna, ami rontaná a lakosok életminőségét - érvelt a miniszter. Az Asfinag-projektet még őszig vizsgálják, de az autópályára már most nemet mondtak - írja a volksgruppen.orf.at.

A vitatott A3-as meghosszabbítás már évek óta téma a lakosság, a politika és a magyar szomszédok között. Burgenlandi oldalon egy polgári kezdeményezés is született a projekt megakadályozása érdekében.

Nem lesz folytatás...
Nem lesz folytatás...
volksgruppen.orf.at

Az A3 jelenleg Vulkapordányban/Wulkaprodersdorf ér véget, a magyar oldalon pedig épül az M85-ös gyorsforgalmi, ami várhatóan 2024-ben ér a Kelénpatak/Klingenbach melletti határátkelőhöz. Haracsony/Horitschon, Sopronkeresztúr/Deutschkreutz és Sopronnyék/Neckenmarkt elkötelezettek az A3 és M85 közötti rés megszüntetése mellett.

A volksgruppen.orf.at beszámolója szerint a tartomány másik részén a BIG A3 polgári kezdeményezés nyolc települése elutasítja az A3 további építését. Tavaly a burgenlandi parlament az A3 meghosszabbítás törlését kérte a szövetségi utakról szóló törvényből. A 2020-as kormányzati tervben a kormány már el is utasította a meghosszabbítás tervét.

Legnépszerűbb cikkek