| 2019. szeptember. 10. | 1 perc olvasás

Nem mértek ennél melegebb nyarat Sopronban

A mérések történetének legmelegebb nyarán vagyunk túl Sopronban a meteorológusok szerint. A hőség mellett nagyon kevés csapadék hullott, ami megviselte a növényeket is. Szeptember még hozhat néhány kellemes nyári napot, azonban kánikula már nem várható.

Az 5 legforróbb nyár 2000 után figyelhető meg – ezek nagy része pedig 2010 után következett be a mérések 150 éves történetében. Míg a sokévi nyári átlaghőmérséklet 21 Celsius-fok körül mozog, 2019-ben ez az adat elérte a 23 Celsius-fokot. - Ez közel 2 Celsius-fokkal magasabb a sokéves átlagnál – szögezte le Kiss Márton, Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora. 

Idén is többször osztottak vizet a pályaudvarokon a hőségre való tekintettel
Idén is többször osztottak vizet a pályaudvarokon a hőségre való tekintettel
Forrás: Sopronmédia Archív

 -A képletet erősítette, hogy nagyon kevés eső hullott, a legbőkezűbb nyári hónapban is alig 50 milliméternyi csapadékot rögzítettünk. Az idei nyár teljes összege sem ad okot örömre: még a 150 millimétert sem értük el, ez csupán kicsivel több mint fele a sokévi átlagnak – fejtette ki.

Az idei nyár kiemelkedően meleg volt
Az idei nyár kiemelkedően meleg volt

Az iskola kezdetével beköszöntött az őszi időjárás is – sokak (például a természet) nagy örömére kiadósabb esők is érkeztek. A meteorológusok szerint szeptemberben még lehet néhány kellemesen meleg, nyárias nap, azonban igazi, 30 fok körüli kánikula már nem várható.

Boríkép: illusztráció Forrás: Sopronmédia Archív

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek