| 2021. február. 24. | 1 perc olvasás

Nem minden lom, ami feleslegessé vált!

A lomtalanítás remek lehetőséget nyújt, hogy kényelmesen megszabadulhasson a háztartásban felhalmozódó, feleslegessé vált lomoktól, amelyek csak a helyet foglalják otthonában. Akadnak azonban olyan hulladékfajták is, amelyeket nem éri meg őrizgetni a lomtalanításra várva, ugyanis a szabályok értelmében nem helyezhetők ki.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteg olyan dolog kerül a konténerekbe, amelyeknek nem lenne ott a helye, ez pedig sokszor félreértéseket szül. Ezek elkerülése érdekében az STKH összegyűjtötte a lomtalanítás legfontosabb szabályait, hogy valóban kényelmesen (és a megfelelő helyen) válhasson meg, amitől csak lehet illetve, hogy hatékonyan működjön a lomtalanítás.

A tapasztalatok szerint a lomtalanítás az egyik legtöbbet kritizált hulladékgyűjtési forma. Azt viszont valószínűleg már jóval kevesebben tudják, hogy pontos szabályok vonatkoznak arra vonatkozóan, hogy pontosan mi minősül lomnak és mely hulladékfajtákat nem lehet átvenni a lomtalanítás alkalmával.

  • A vonatkozó törvény értelmében lomnak kizárólag a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó nagydarabos háztartási lomhulladék minősül. Ide tartozik például, hogy a legfontosabbakat és a leggyakoribbakat említsük: kanapé, ágy, ágybetét, szekrény, fotel, szék, szőnyeg, kerti bútor.
  • Fontos továbbá, hogy a nagyméretű lomokat szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen. Szintén lényeges kitétel, hogy az elszállításra kerülő lomhulladék kizárólag lakossági eredetű lehet.
  • Nem dobható ki azonban a házhoz menő lomtalanítás során például szelektíven gyűjthető hulladék, elektronikai hulladék, veszélyes anyagot tartalmazó hulladék, szóródó, fröccsenő, vagy más módon a kollégáink egészségét veszélyeztető hulladék, zöldhulladék, bontásból származó hulladék és kézi erővel nem rakodható hulladék.
  • Ezeknek a különleges kezelést igénylő hulladékoknak a jelentős része elhelyezhető a zöldudvarokban.

A vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont valamennyi ügyfél részére minden évben biztosítja az lomhulladék összegyűjtését és elszállítását a Hulladéktörvény, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) rendelkezései alapján.

Az OHKT a közterületi házhoz menő rendszerű lomtalanításon kívül a gyűjtőpontos, illetve a hulladékudvaron keresztül megvalósuló lomtalanítási módszert is elfogadhatónak tartja, amennyiben a hulladékudvart a lakosság 20 km-en belül el tudja érni. A lomtalanítást a helyi önkormányzatokkal egyeztetett módon és időpontban végzik a szakemberek. 

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek