| 2020. október. 27. | 2 perc olvasás

Német állampolgár volt a felfegyverzett embecsempész

Önkezével vetett véget életének az illegális migránsokat szállító férfi tegnap Vitnyédnél.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2020. október 26-án kora délután egy férfi maga ellen fordította fegyverét, és közben a nála lévő kézigránát is felrobbant, miután Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök intézkedés alá vonták. 

A rendelkezésre álló adatok alapján egy magyar honosságú személygépkocsival közlekedett a férfi a 85-ös számú főúton Vitnyéd térségében Ausztria felé, amikor a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján megállították. A gyanú szerint személyautója hátsó ülésén, valamint csomagtartójában öt illegális migránst szállított azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik a magyar-osztrák államhatár jogellenes átlépéséhez.

A sofőr – miután a járőrök leintették – gépkocsijával megállt, majd az autóból kiszállva egy fegyvert és egy kézigránátot vett elő, és az út melletti füves terület irányába elszaladt. Ekkor a rendőrök követték, majd megállásra szólították fel. S miután ennek nem tett eleget, figyelmeztető lövést adtak le. A férfi ekkor maga ellen fordította fegyverét, és a kezében lévő kézigránát is felrobbant. Azonnal életét vesztette. A lövés és a detonáció során más nem sérült meg.


Fotó: SopronMédia

Mint kiderült, a migránsokat szállító férfi egy 52 éves német állampolgár, aki nem ismeretlen az osztrák hatóságok előtt: Ausztriában szintén embercsempészés miatt van folyamatban vele szemben nyomozás.

Az autóban utazó illegális migránsok közül kettőt a helyszínen sikerült elfogni. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra történt előállításukat követő kihallgatáson elmondták, hogy Szerbia felől érkeztek Magyarországra, és az embercsempész egy erdős területen vette fel őket kocsijával, s a rendőri intézkedésig vele utaztak. Mindkét hatásértő szír állampolgárnak vallotta magát, személyazonosságát és magyarországi tartózkodása jogszerűségét egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni. Így a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.      

Három társuk az intézkedés alól kivonta magát, és a helyszínről elfutott. Ők feltételezhetően azonosak azzal a három külföldivel, akiket Ausztriában fogtak el az osztrák rendőrök.

Az ügy körülményeit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége embercsempészés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozás keretében vizsgálja.

Legnépszerűbb cikkek