| 2021. augusztus. 31. | 1 perc olvasás

Német lap: Sopron Magyarország gyöngyszeme

A Die Welt német napilap három magyar várost ajánl látogatásra Magyarország és Szlovákia titkos gyöngyszemei című cikkében. A nevezett városok: Sopron, Győr és Pécs.

Sopron kapcsán a cikk párhuzamot von a német főváros és Sopron között, hiszen mindkettő frontváros volt a hidegháború idején. A turisztikai élmény kapcsán kiemelik a középkori házakkal rendelkező óvárost, emellett a város gyógyturisztikai jelentőségét is hangsúlyozzák.

Ahogy az Ödenburg/Sopron: Egyáltalán nem unalmas (az "öde" szó magyarul sivár, egyhangú, unalmas – szerk.) című írásban fogalmaznak:

"Van Berlinben egy híres falfirka, <<A csók>>, ami Erich Honecker kelet-német és Leonyid Brezsnyev szovjet kommunista pártfőtitkár 'elvtársi csókját' ábrázolja. Egy hasonló falikép díszeleg a Magyarország nyugati sarkában fekvő kisváros, Sopron pasztellszínű házai közt is. A rajz arra utal, hogy Berlinhez hasonlóan Sopron is a hidegháború frontvonalában állt – a város határa egészen 1989-ig lényegében egybeesett a Vasfüggöny vonalával.”

„A rendszerváltás óta Sopron sorsa felfelé ível, hiszen a város ismét kapcsolatba kerülhetett természetes hátországával, a mai Burgenland területével." Arra is felhívják a figyelmet, hogy a város régi épületeit felújították. "Óvárosi sétánk során a Tűztorony (a város római kori falmaradványaira emelt jelképe), a középkori polgári házak a Fő téren, valamint a rokokó és gótika stílusjegyeinek különös elegyét mutató régi városháza egyaránt megállásra, felfedezésre hív. Persze modern helyekkel is találkozunk, egy sor Bauhaus-épülettel és ambiciózus kávéházakkal….”

Legnépszerűbb cikkek