| 2021. november. 8. | 1 perc olvasás

Német nyelven történelmet tanítók országos konferenciáját tartották a Líceumban

A nemzetiségek szerepe a történelemoktatásban, és a katolikus egyház kilencedikeseknek szóló új tankönyve is témája volt a Líceumban tartott szakmai találkozónak a hétvégén.

A magyar iskolákban németül történelmet oktató pedagógusok konferenciáját minden évben másik érintett tanintézmény szervezi a ZfA (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen - Külföldi Iskolák Központi Hivatala) támogatásával. A német szervezet pedagógiai és igazgatási tanácsadást is ad a nemzetiségi képzést is vállaló iskoláknak.

- Az idei találkozón  két nagy témakört beszéltünk át az előadók segítségével. Az egyik a tantárgyunkban megjelenő nemzetiségekre való hivatkozás volt, a másik az a történelemkönyv, amit a katolikus egyház adott ki a kilencedikes és tizedikes gimnazisták számára - mondta el Bogdán Györgyi, a Líceum történelem tanára, a konferencia szervezője.

A résztvevőket pénteken Tölli Balázs, a Líceum igazgatója kalauzolta az iskola épületében és udvarán, ismertetve a Líceum színes történelmét, századokon átívelő küldetését, bemutatva különlegességeit és azoknak a nagy elődöknek a sorát, akik itt tanítottak vagy tanultak. 


fotó: Líceum

A pénteki előadást dr. Boronkai Szabolcs tartotta, tagja annak a szerzőgárdának, akik összeállították a kilencedik és tizedik évfolyam új történelemkönyvét. A katolikus egyház kiadványa azzal a szemlélettel készült, hogy mind az egyházi, mind bármely világi iskola diákjai és tanárai szívesen forgassák. A tankönyv megalkotásánál világos értékrend bemutatására törekedtek, magyarázva a keresztény értékrend szemszögéből is az összefüggéseket. A könyvhöz tanári kézikönyv és feladatgyűjtemény is készült, minderről praktikus tudnivalókat hallhattak a résztvevők. "A könyvek megfelelnek az új NAT követelményeinek, szakmailag jó és a tematikus megközelítés néhol szakít az eddigi kronológikus látásmóddal" - állapították meg a konferencia résztvevői.

A szakmai rendezvény második napján Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője volt a konferecia vendége. A soproni  történész  a népszavazásról és az evangélikus egyház ebben betöltött szerepéről  tartott előadást, majd belvárosi sétán ismerkedhettek a pedagógusok Sopronnal, Taschner Tamás vezetésével. 

Borítókép; Líceum 

Legnépszerűbb cikkek