| 2020. február. 1. | 2 perc olvasás

Német Vers- és Prózamondó Verseny

Ismét több mint száz gyermek mérette meg magát a hagyományos Megyei Német Vers-és Prózamondó Versenyen a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Az intézmény életében a pénteki nap kettős ünnep volt, hiszen megnyílt a német nemzetiségi hagyományőrző állandó kiállításuk is.

Pénteken rendezték meg immár 24. alkalommal a Megyei Német Vers- és Prózamondó Versenyt Sopronban. A megmérettetés ötlete ebből az iskolából indult, ezért is rendezhetik itt évről évre a megyei döntőt.

„Idén 109 regisztrált versenyző próbálhatta ki tudását, több kategóriában.  1-8. évfolyamig bárki nevezhetett a Hochdeutsch kategóriában, korosztályokra bontva. A másik, szívünknek nagyon kedves kategória a Mundart, ez kimondottan a tájszólással, nyelvjárással megírt, elmondott versek és prózák előadására ad lehetőséget”- ismertette a részleteket Tormáné Bakody Noémi, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója.

Tormáné Bakody Noémi, igazgató
Tormáné Bakody Noémi, igazgató

A jelenlévőket a megmérettetést megelőzőne Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte. A fiatalok két verset hoztak a megmérettetésre. Mivel ez nem csak a vers ünnepe, hanem a német nyelvvé is, az iskola segít a nevezőknek, hogy magyarországi német költők műveiből készülhessenek. Sokan érkeznek családostól, egyrészt szurkolni, másrészt támogatni a fiatalokat, hiszen az idősebb generációk jobban ismerik az egyedi helyi tájszólásokat.

"Kettős ünnep a mai, hiszen elkészült német nemzetiségi kiállításunk is. Maga a kiállítás a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával jöhetett létre, az ő segítségükkel sikerült megvalósítanunk a fali tárolókat. Az ezekben látható tárgyak iskolánk tanulóinak és kollégáinak a gyűjtése. Célunk, hogy megőrizzük a német kultúra emlékeit, tárgyait, régi képeit. Az iskolába betérők számára is legyen egyértelmű, hogy ez egy német nemzetiségi iskola, de a nagyközönség felé is nyitunk. Arra törekszünk, hogy minél többen megismerhessék ezt a kultúrát. A tárolókban fellelhető tárgyak a környékbeli német települések és Sopron német ajkú részének emlékeit őrzi”- emelte ki az igazgató. 

A kiállítás állandó, az iskola nyitvatartási idejében megtekinthető. Mindenkit várnak a tárlatra, aki szeretne megismerkedni ezekkel az emlékekkel, ezzel a nemzetiséggel vagy éppen saját gyökereit fedezné fel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek