| 2023. december. 19. | 1 perc olvasás

Németh Lajos: a mozdonyvezetés egy életérzés

Németh Lajos, a GYSEV Zrt. munkatársa 15 éve mozdonyvezető, szakmáját hivatásának tekinti. Szerinte a mozdonyvezetői munka olyan életérzés, amivel szívesen indul dolgozni akár reggel, akár este vagy épp éjszaka. Az elmúlt években alaposan megismerkedett a mozdonyokkal és azok működésével. Például egy V43-as „Szili”, vagy egy Taurus műszaki hibája nem elháríthatatlan feladat számára.

Tapasztalt mozdonyvezetőnek érzi magát, aki bármilyen mozdonyt képes elvezetni. Gyakran vezeti az első generációs, 10 éves FLIRT-öket és nagy lelkesedéssel fogadta a felkérést a második generációs FLIRT motorvonatok futópróbáztatására is. Elmondása szerint óriási a különbség egy régebbi mozdony és egy teljesen új, automatizált, komfortos, kényelmes, dinamikus és nem utolsó sorban gyorsabb, zöld-sárga FLIRT motorvonat között.

fotó: Fenyőné Gyűrű Nikolett

Természetesen, mint minden mozdonyra és motorvonatra, ezekre a járművekre is típusvizsgát kellett tenni, hogy a forgalomba állást követően vezethesse a FLIRT-öket.

Teljesen más világ egy régi, retro Szili és a FLIRT motorvonat, ahol egy számítógép vezérel mindent. Vezetéstechnikailag nincs nehéz dolgunk mozdonyvezetőknek, de egy felmerülő hiba esetén az újraindításon kívül nincs sok lehetőségünk a probléma elhárítására zárt rendszerük miatt. Össze sem lehet hasonlítani egy 12 órás szolgálatot. FLIRT esetében számunkra fontos szempont, hogy egy kulturált, tiszta, ápolt vezetőfülke fogad bennünket.
fotó: Fenyőné Gyűrű Nikolett

'Például egy Szili mozdonyon töltött 12 óra után sokkal fáradtabb voltam, mint egy kényelmes ülésből levezetett szolgálat után. A FLIRT felépítéséből adódóan jobban fekszik a vasúti pályán, könnyeben megy rajta, ezáltal halkabb a közlekedése. Dinamizmusa, korszerűsége miatt a legjobb hosszú távon FLIRT motorvonatot vezetni, ezeké a jövő " – mondta el a motorvonatokról Németh Lajos mozdonyvezető.

fotó: Fenyőné Gyűrű Nikolett

Borítókép; Fenyőné Gyűrű Nikolett

Legnépszerűbb cikkek