| 2019. június. 4. | 2 perc olvasás

Nemzeti Összetartozás Napja a Jereván lakótelepen

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett ünnepséget a Soproni Lővéri Nyugdíjas Klub. A megemlékezésen a tagok alkotásaiból nyílt kiállítás is megtekinthető volt.

A megemlékezésen Németh István atya, a Szent Imre templom plébánosa szólt az egymásra figyelő, egymást számon tartó összefogás erejéről, majd az ünnepséget kezdeményező, Lővéri Nyugdíjas Klub adott szívhez szólóan felemelő szép műsort dr. Koltai Miklósné elnök vezetésével.


fotó: Griechisch Tamás

Egy nemzetet nem az országának területe, hanem szellemisége tesz naggyá, így volt képes arra az 1920-ban szétszakított nemzet, hogy újra és újra egységbe hívja az összmagyarságot – mondta Dr. Farkas Ciprián, Sopron város tanácsnoka a Nemzeti Összetartozás Napján, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzata rendezvényén. A mai emléknap akkor tölti be feladatát, ha a trianoni békeszerződés után csaknem száz évvel valóban új korszakot nyit nemzetünk egészéről való gondolkodásnak és cselekvésnek – tette hozzá. Amióta letelepültünk a Kárpát-medencében, mindig azok az idők voltak sikeresek, amikor egységre jutottunk egymással, ilyenkor a magyarság sokkal erősebb volt számbeli összegénél.
 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

-A nemzeti összetartozás nem csak írott törvény, de valójában minden igaz magyar szívében, mint érzés él, és cselekvésre, tettre késztet, alkotásra ösztönöz, a mai kiállítás is ennek példája – mondta Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke. A létszámában kis, - de erejében nagyon is erős és szilárd - közösség Nemzeti Összetartozás Napjáról való megemlékezése, amely a városrész rendezvényévé válhatott, hitelesíti a 2010- ben hozott törvény létjogosultságát, hitelességét. A Jerevánon működő nyugdíjas klub, - amelynek tagjai fontosnak tartották még az Ojtozi- szorosig is elmenni a soproni honvédok emlékére - , ezúttal kiállításon is bemutatták alkotásaikat, értékeiket Béres Zoltánné, Horváth Ernő és Sélley Attila gyűjteményes kiállításán. 1921-ben Kós Károly és kortársai kiáltó szavakkal fordult az elszakított nemzetrészekhez, azt kérve, hogy dolgozzanak, cselekedjenek, alkossanak. Ma is ez a feladatunk: dolgozni, cselekedni, alkotni, amint azt a Lővéri Nyugdíjas Klub tagjai példamutatóan teszik a Jereván lakótelepen – hangzott el Tóth Éva kiállítás-megnyitójában. 


fotó: Griechisch Tamás


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek