Nemzeti ünnep az Eszterháza Központ örökséghelyszínein

Augusztus 20, Magyarország nemzeti ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István emlékére az Eszterháza Központ örökséghelyszínei ünnepi programkínálattal várják az érdeklődőket.

Augusztus 18-19-20-án, vasárnap-hétfőn-kedden 11.00 és 15.00 órakor rózsakerti vezetett séták indulnak. Találkozási pont a rózsakert bejárata. A vezetés díja 500 Ft/fő mely a rózsakert belépői díja. A programra előzetes regisztráció szükséges max. 20 fő/csoportig az [email protected] email címen.

Augusztus 20-án, kedden a fertődi Esterházy-kastély a nemzeti ünnepen 9.00 és 18.00 óra között térítésmentesen látogatható. Az utolsó vezetés 17.00 órakor indul.

A Széchényi-örökséghelyszínen a koronázási palást kiállított másolata látható, koncert és Piknik-kiállítás is lesz.

Augusztus 13 és 25 között a nemzeti ünnep alkalmából állítják ki a nagycenki Széchenyi-kastélyban a magyar koronázási palást másolatát. A Nemzeti Múzeumban őrzött miseruha nemcsak a magyar, de az egész európai középkor legsűrűbben hímzett, háromfajta aranyszál felhasználásával készült liturgikus ruhája. A másolat 2015-ben készült el a csehországi Ústí nad Orlicí város Velebny műhelyében. A miseruhán 20 hónapon át két varrónő dolgozott és több mint 9.000 kilométer aranyszálat használtak fel a hímzések elkészítéséhez.

Augusztus 16-ától a Széchenyi-kastély virágházában a Piknik 30 dokumentumkiállítás mutatja be az 1989. évi Páneurópai Piknik és határáttörés történetét. A kiállítás az Emlékmúzeum nyitvatartási idejében látogatható.

Augusztus 18-án, vasárnap, 19.00 órakor Pál István Szalonna és bandája: „Ó, Szent István, dicsértessél…” címmel ad térítésmentes szabadtéri koncertet a Széchenyi-kastély udvarán.

Augusztus 19-én, hétfőn a kastély nyitvatartási időben, belépőjeggyel látogatható.

Augusztus 20-án, kedden a Széchényi-örökség helyszínei a nemzeti ünnepen 10.00 és 18.00 óra között térítésmentesen látogathatók.

Legnépszerűbb cikkek