| 2023. december. 14. | 3 perc olvasás

Nemzeti zarándokhellyé válhat a megújult nagycenki Széchenyi-kastély

A három éven át tartó felújítási munkálatoknak köszönhetően december 14-én átadták a nagycenki Széchenyi-kastélyt. A magyar történelem kiemelkedő alakjának, gróf Széchenyi Istvánnak nagycenki kastélya az, ami leginkább őrzi a „legnagyobb magyar” eszmeiségét.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül újult meg a 18. század évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú, nagycenki Széchenyi-kastély. Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Oláh Zsanett, az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője ünnepélyes keretek között adta át a felújított épületet. A megnyitón részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és dr. Fodor Tamás korábbi polgármester is.

Fotó: Griechisch Tamás
Fotó:Griechisch Tamás

Az egyszintes barokk kastély az 1750-es években épült, kialakítása során felhasználták az egykor a helyén álló majorsági épület alapfalait is. A kastély földszinti teremsora, lépcsőháza és emeleti nagyterme máig őrzi eredeti, barokk formáját. Az épület keleti szárnyában kápolnát, a nyugatiban színháztermet hoztak létre. Nagyjából erre az időszakra tehető a kastély előtti park kialakítása is, amelyet a korszak legjelentősebb főúri kertjei között tartottak számon. Széchenyi István külföldön szerzett tapasztalatainak szellemében mintagazdaságot hozott létre. A kastély egyes részeinek átépítésére és korszerűsítésére Hild Ferdinánd soproni építészt kérte fel 1834-ben. A főépület mellé mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat emeltetett, ahonnan a külföldi utazások során megismert technikai vívmányok, a fürdőszoba és a vízöblítéses illemhely sem maradhatott el. Ekkor vezették be a gázvilágítást is. A gróf az épület nyugati szárnyrészében alakította ki saját lakrészét, itt helyezte el könyvtárát és dolgozószobáját.

Fotó: Griechisch Tamás
Fotó: Griechisch Tamás

Ágh Péter államtitkár kiemelte, hogy hazánkban rengeteg csoda és érték van, amit mindenkinek látnia kell, de fontos, hogy ezeket minőségi, modern köntösbe tudjuk bújtatni. "Évek óta lépésről lépésre alakítjuk, fejlesztjük ezt a helyet, amely történelmünk meghatározó nagyságának állít méltó emléket. A Széchenyi család cenki rezidenciája Magyarország nemzeti emlékhelyeként Széchenyi István életének és munkásságának a mementója" - tette hozzá.

A kastély turisztikai fejlesztése történt meg, mely előtérbe helyezi a hasznosítás és a fenntarthatóság elemeit is. Megtörtént a homlokzatnak a teljes felújítása, a nyílászáróknak a restaurálása vagy cseréje, a csodálatos épület közösségi terének a felújítása, elkészült a kiállítás infrastruktúrájának és tartalmának a felújítása, az épület teljes energetikai megújítása. Elkészült a díszudvar, a bejárat, ott a jegypénztár és a hársfa sor is teljes mértékben megújulhatott. Ez a felújítás jelzi a kormányzat szándékát és elkötelezettségét, hogy a Széchenyi-örökséget az azt megillető szinten kezeljük

- mondta el Barcza Attila országgyűlési képviselő. Köszönetet mondott a közelmúlt elkötelezett vezetőinek a közreműködésért, valamint elmondta, hogy a beruházás mintegy 3 milliárd forintos, részben kormányzati támogatásból valósult meg.

Fotó: Griechisch Tamás

A megújult kiállítás bemutatja gróf Széchenyi Istvánt mint államférfit és mint magánembert is. Családtörténete, Széchenyi István életműve és otthona egyaránt megjelenik a kastély tereiben. A két téma eltérő világát kettő különböző hangulatú kiállítási arculat tükrözi, megtartva az egységes vezérfonalat, amely a teljes kiállításon és az egész kastélyegyüttesen végigvonul, mindezt izgalmas, interaktív elemek bevonásával.

Oláh Zsanett a megnyitón elmondta: „A felújításnak köszönhetően újjáéledő nagycenki Széchenyi-kastély megnyitásával a térségi turizmus újra fellendülhet, így fontos szerepet tölthet be ismét a helyi közösség életében. Bízom benne, hogy a nemzeti emlékhely mihamarabb nemzeti zarándokhellyé is válik!”

A felújított örökség december 15-től a nagyközönség számára is látogatható.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek