Nemzetiségek együttműködése a térség turisztikai fejlődéséért

Fertőszentmiklós Városi Önkormányzat, Kópháza Község Önkormányzata, a Harkai Evangélikus Egyházközség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat konzorciuma turisztikai beruházásokra 115,11 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívásra.

A projekt eredményeképpen az alábbi fejlesztések valósultak meg.

Fertőszentmiklóson a horgásztó esőbeállókkal, stégekkel, bográcsozóval és grillezővel, napelemes kandeláberekkel, információs táblákkal, sörpadokkal és asztalokkal, zöldterület karbantartásához szükséges gépekkel bővült, emellett a tó partszakaszának rendbetétele is megtörtént.

Kópházán a polgármesteri hivatal épületének beépített tetőtere lett a helyszíne a Várvidék határok nélkül című állandó interaktív kiállításnak, mely a nyugat-magyarországi gradistyei horvátság történetét, hagyományait, szokásait dolgozza fel. A kiállítótér egyszerre szolgál turisztikai attrakcióként és közösségi térként is. A cél a horvát kultúra és nyelv fejlesztésének társadalmi összefogással történő elősegítése, a régióban élő horvátok revitalizációja a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés által. Kezdeményezésünkkel szeretnénk a helyi kulturális kapcsolatokat szorosabbra fűzni, a nemzetiségi hagyományokat feléleszteni, felélénkíteni, ezáltal tovább növelni a térség kulturálisan sokszínű jellegét és ezzel minden látogatót megismertetni.

Harkán az evangélikus egyházközség Nyéki utcai épületének felújításával jött létre a Kősziklára épített ház címet viselő állandó kiállítás. Létrehozásának célja, hogy a régió egy eddig be nem mutatott, ám minden szempontból jelentős kulturális örökségével, a 70 éve kitelepített németség és az 500 éves evangélikusság történetével, kultúrájával ismertesse meg a látogatókat a harkai evangélikus gyülekezet történetén keresztül.

A kiállítások egész évben várják a látogatókat. A turizmus fellendítése és a nemzetiségek közötti együttműködés zálogaként együttműködik mindhárom projektelem. Közös brand, közös honlap készítése is cél volt, amibe más intézmények, nemzetiségek, területek is bekacsolódhatnak.

A TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00011 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című projekt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával és konzorciumi partnerségében valósult meg.

Legnépszerűbb cikkek