| 1 perc olvasás

Nemzetközi építészeti fődíjat nyert a soproni Lőver Uszodával a Középülettervező Zrt.

A BigSEE Architecture nemzetközi nagydíját rekreáció és sport kategóriában a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. nyerte el a soproni Lőver Uszodával, emellett az építésziroda további három projektjéért is elismerést kapott.

A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resortért, a soproni parkolóházért, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválásért is elismerést kapott.
Az előző években a White House irodaház, a BudaPart Otthonok "D" épület, valamint a V.30 Belvárosi Sportközpont is kategóriagyőztes lett a nemzetközi megmérettetésen.
A soproni uszoda tervezésénél fontos szempont volt, hogy megfelelően illeszkedjen a Lövérek zöld környezetébe, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva szabadon a strand számára - írták.
A Tompos Csaba vezetésével tervezett uszoda medencecsarnoka a nagy üvegfelületek révén közvetlen vizuális kapcsolatban van a környező zöldfelülettel.
Az uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, egy 25 méter széles és 25 méter hosszú kismedencét, valamint egy melegítő- és egy tanmedencét is kialakítottak a kiszolgáló helyiségek mellett.
A komplexum nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas.
A közlemény idézi Tima Zoltánt, a KÖZTI tervezési igazgatóját, aki szerint az iroda nevéhez sok jelentős sport funkciójú épület fűződik, de az utóbbi idők egyik legnagyobb nemzetközi sikerét a soproni uszoda épülete érte el. "A ma már nyugdíjas Tompos Csaba építész kollégánk pályafutásának méltó megkoronázása a díj" - emelte ki.
A KÖZTI-nél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Kossuth tér rekonstrukcióját, a Puskás Arénát, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B móló épületét is - közölték.
A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal.
Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri különböző kritériumok alapján értékeli a projekteket, ahol fontos szempont az innováció, az intelligens tervezés és az eredetiség, a fenntarthatóság, a társadalmi tudatosság, valamint a funkcionalitás is.
 

Legnépszerűbb cikkek