| 2019. január. 7. | 2 perc olvasás

Nemzetközi és hazai színtéren is bemutatkoztak fiatal bútortervezők

Nemzetközi és hazai szakvásárokon is bemutatkoztak fiatal bútortervezők és faépítészek terveikkel és prototípusaikkal, amelyek két innovációs táborban fejlesztettek ki a 2018-as év során a Soproni Egyetem Ligneumban Látogatóközpontjában.

A projektpartnerek, vagyis a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter ( vezető partner), a Holzcluster Steiermark, és az FH Burgenland, az Institut für Innovations- und Trendforschung a szervezésében májusban és szeptemberben tartottak a hallgatók számára innovációs táborokat, amelyeknek öt országból több mint száz résztvevője volt.  


Forrás: panfa.hu

2018. májusi táborban az a nyertes a PLYO fantázianevet viselő, otthoni használatra szánt multifunkciós fitneszbútor lett, amelyet a Soproni Egyetem két hallgatója alkotott. Ez a prototípus további három ötlettel, egy összecsukható, könnyen hordozható piknikszékkel, egy multifunkciós okosasztallal és kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorokkal Európa egyik legnagyobb faipari vásárán, a klagenfurti Holz & Bau Messe-n, majd a soproni innoLignum Faipari Kiállítás és Vásáron, végül a budapesti Otthon Design kiállításon is bemutatkoztak.  


Forrás: panfa.hu

A szeptemberi innováció táborban a Soproni Egyetem, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói vettek részt. A projektpartnerekből és egyetemi tanárokból álló zsűri végül egy konténerszerű házat díjazott, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90 fokon kihajtható. Ezt a tervet a Soproni Egyetem négy hallgatói készítették.


Forrás: panfa.hu

Díjat kapott a Convivium fantázianevet viselő hídszerű pihenőház, amelyet a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára, az osztrák-magyar határsáv egyik frekventált helyszínére terveztek játékos és innovatív elemekkel, valamint a The Steg nevű, horgászok számára tervezett fedett, tárolóhellyel és sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel rendelkező stég. Minkét tervet a Soproni Egyetem és Mödling Höhere Technische Lehranstalt hallgatói közös csapatokban készítették. Különdíjat kapott egy tízemeletes házak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer, amely az Over the top nevet kapta.  


Forrás: panfa.hu

Az októberi budapesti Otthon Design kiállításon ezeket a faépítészeti látványterveket is kiállították. Mind a bútoripari prototípusokat, mind a faépítészeti látványterveket nagy érdeklődés övezte a kiállításon, szakmai, lakossági, valamint üzleti oldalról is elismerően nyilatkoztak a látogatók.

A táborokat az úgynevezett INTERREG V-A, Ausztria és Magyarország közötti határon átnyúló program keretében valósították meg. A program a határtérség fa- és bútoripari kis- és közepes vállalkozóinak hálózati és innovációs együttműködését hivatott elősegíteni, célja pedig, hogy feltárja az együttműködési lehetőségeket, fejlessze a termékeket és az értékesítési rendszert, valamint innovativitásra ösztönző környezetet alakítson ki. A programban egyebek mellett tanulmányutakat szerveztek Stájerországba, Milánóba, Felső-Ausztriába, ahol húsznál is több vállalkozást tekintettek meg a résztvevők.

Legnépszerűbb cikkek