| 2019. június. 17. | 2 perc olvasás

Nemzetközi fizikaversenyt rendeznek Sopronban

35. alkalommal hívták életre a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt. A rendezvény megnyitóját hétfőn tartották, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumában. A versenyre a Kárpát-medence tájairól közel 40 diák érkezett.

- A 35 év önmagában is tiszteletreméltó szám – emelte ki köszöntője kezdetén Bokor Ákos, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumának igazgatója, aki hozzáfűzte: ezt a megmérettetést már a nemzetközi versenyek sorában is jegyzik. - Ennyi esztendő alatt sok minden történt a magyar, a felvidéki és az erdélyi oktatásban is, azonban egy nem változott: a fizika ugyan sokat fejlődött, de az alapjai megmaradtak – fűzte hozzá az igazgató, akitől azt is megtudtuk: a verseny kiötlőjének, Nagy Mártonnak nem csak a megmérettetést köszönhetjük, hanem azt is, hogy rengeteg diákban elplántálta a fizika szeretetét.

Bokor Ákos, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumának igazgatója
Bokor Ákos, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumának igazgatója
fotó: Griechisch Tamás

A versenyt Sopron Önkormányzata is támogatja. - Egy fizikaverseny mindig az éltanulók élpróbája, ami emeli a rendezvény otthonául szolgáló város értékét is – hangsúlyozta Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. - Ez a verseny mutatja, hogy sok fiatalban van még elkötelezettség a tudás iránt. Ez a mai világban kivételes és példamutató. Mindez fontos, hiszen a középiskolás évek során szerzik meg a diákok azt a tudást, amely alapot képez számukra az egész életükben – fejtette ki.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere
Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere
fotó: Griechisch Tamás

A Felvidéken, Erdélyben és Magyarországon is meghirdetett versenyre mintegy 40 fő érkezett. A megnyitón elhangzott: ők a tantárgyuk krémjét képezik, ugyanis azok jelentkezhettek, akik a területi fordulókon, vagy a különböző tematikus versenyeken diadalmaskodtak. A kilencedikesek mechanika, a tizedikesek hőtan, míg a 11-esek elektromosságtan, optika feladatokon keresztül mutathatják be tudásukat. A verseny több napos, változatos programot biztosít a tanulók számára, többek között városnézéssel és tudományos bemutatóval is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek