Nemzetközi kerékpárversenynek adott otthont Sopron

Kétnapos tájékozódási kerékpárversenyt rendeztek Sopronban. A megmérettetés különlegessége, hogy a résztvevők ismeretlen pályákon, egy térképes feladat segítségével teljesítik a különböző távokat. A Dudlesz-erdőben megrendezett versenyt nagy érdeklődés övezte.

A tájékozódási kerékpározás a tájékozódási futásból nőtte ki magát. A sportág első világbajnokságát 2012-ben rendezték meg Franciaországban. A verseny különlegessége, hogy a résztvevők a rajt előtt egy térkép segítségével ismerik meg az útvonalat, és meghatározott ellenőrzőpontokat kell felkeresniük. Az ellenőrzőpontokat egy chippel kell érinteniük, igazolva ezzel a táv teljesítését.  

"A mai tájékozódási kerékpárverseny keretében a magyar bajnokságot és az osztrák-magyar kupafutamot is megrendeztük. A versenyen a 14 és 75 év közötti korosztály 21 kategóriában képviseltette magát. A Dudlesz-erdőben ötödik alkalommal szerveztük meg az eseményt, mely az útviszonyok miatt kiválóan alkalmas a verseny lebonyolítására. A legkisebb távunk 6, míg a legnagyobb távunk 30 kilomérer. Az első nap egy középtávot, a második nap pedig egy hosszútávot kellett a versenyzőknek teljesíteniük. A végeredmény a két nap összetett időeredménye alapján alakult ki" – mondta Molnár Tibor szervező, a SMAFC Tájfutó Szakosztályának vezetője. 


Fotó: Rombai Péter

Fotó: Rombai Péter

„A tájékozódási kerékpárverseny keretében megismerhetjük az ország különböző tájegységeit. Mindig örömmel érkezem Sopronba, ahol minden évben magas színvonalú eseményeket rendeznek a szervezők. Változatos és csodálatos környezetben, valamint kiváló terepviszonyok között versenyezhettünk az elmúlt két napban. Az útvonalak idén is tartogattak meglepetéseket” – mondta Füzy Anna 2. helyezett szenior világbajnok. 


Fotó: Rombai Péter

Az eredményhirdetésen dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő is részt vett.

„A tudományos- technikai forradalomnak köszönhetően javult az életminőség, nőtt az élettartam és az egészségben eltöltött évek száma, emellett pedig megnövekedett a szabadidő. A szabadidő kulturált eltöltése és felhasználása intelligencia kérdése. Ennek egyik legjobb módja a fizikai aktivitás és a sportolás, mely jó hatással van az emberek testi és lelki egészségére. A szervezők kiváló munkájának és a szponzorok támogatásának köszönhetően Sopron egy két napos nemzetközi eseménynek adott otthont. Reméljük, hogy mindenki jó szívvel és szép emlékekkel távozik. A tájékozódási kerékpárversennyel az országban és külföldön is öregbítettük a város hírnevét” – mondta dr. Simon István alpolgármester.  


Fotó: Rombai Péter

Fotó: Rombai Péter

A legeredményesebb versenyzők éremmel és ajándékokkal is gazdagodtak. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek