| 2021. március. 22. | 1 perc olvasás

Nemzetközi kutatásban vesz részt a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete finn, szerb és cseh partnereivel együttműködve három évre szóló támogatást nyert a vadászati turizmussal kapcsolatos kutatásokhoz. Ez a speciális turisztikai terület, amelyben Magyarország kétségkívül kiemelt szerepet játszik, folyamatosan átalakul a környezetünkben zajló gazdasági, társadalmi és környezeti változások hatására. A kutatók célja a jelenleg zajló folyamatok feltárása és jobb megértése, valamint az eredmények közvetítése a döntéshozók és az oktatás felé.

A HUNTOUR elnevezésű projektet a prágai Cseh Élettudományi Egyetem (CZU) koordinálja, és témaválasztásában egyedülállónak számít az Európai Unióban. Az együttműködés keretében Szerbiát az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara, Finnországot a Helsinki Egyetemen működő Ruralia Intézet, míg Magyarországot a Soproni Egyetembe integrálódott Erdészeti Tudományos Intézet képviseli.  

"A projekt egyik célja egy többnyelvű szótárat is tartalmazó innovatív és gyakorlati oktatási eszköz létrehozása a vadászati turizmus területén. Célunk továbbá az egyetemi hallgatók és oktatók, valamint a vadászati vállalkozások megszólítása mind a turizmus, mind az erdészeti és vadászati szakterületen. A vadászat és a turizmus kapcsolatának köszönhetően interdiszciplináris projekt jött létre, amelynek eredményei mind a vadgazdálkodásban, mind a turizmusban felhasználhatók" – mondta dr. Markéta Kalábová, a projekt vezetője a CZU Erdészeti és Fatudományi Kar nevében. 

A projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a célcsoportok figyelmét az európai vadászati turizmus témájára irányítani, bemutatni a jelentőségét, és pozitívabb, a fenntarthatóságot előtérbe helyező vadászati képet közvetíteni különösen a fiatalok felé. A kutatók célja, hogy javítsák a vadászati turizmussal kapcsolatos ismeretek és készségek szintjét, különös tekintettel a folyamatosan zajló globális változásokra és a növekvő nemzetközi gazdasági együttműködésekre. A projekt keretében az egyes résztvevő országokban különböző képzési workshopokra kerül sor a szakemberek és a nagyközönség számára egyaránt. A fő eredmények a vadászati turizmus szaknyelvét összefoglaló többnyelvű szótár, a vadászati turizmus gazdasági hatásainak értékelését bemutató esettanulmány, a vadászati turizmusban rejlő lehetőségek felmérésére vonatkozó helyes gyakorlati útmutató, valamint az európai vadászati turizmussal kapcsolatos tankönyv lesznek. 

Az első megbeszélésre 2020 novemberben került sor, a járványügyi korlátozások miatt csak konferenciahívás keretében.  "E nehézségek ellenére pozitív hangulat volt a találkozón, és a partnerek nagy tervekkel készültek az együttműködésre" – mondta Martin Čabrada projektmenedzser. 

A projekt finanszírozása az ERASMUS+ program „KA2 – Cooperation for innovation, and the exchange of good practices, KA203 – Strategic Partnerships for higher education” kiírása keretében történik.  

További információkért látogasson el a projekt honlapjára.

Legnépszerűbb cikkek