| 2021. július. 30. | 1 perc olvasás

Nemzetközi művészeti találkozó Eszterházán

A Haydn-kultusz talán leghitelesebb helyszínén, a fertődi Esterházy-kastélyban a 2021. szeptember 17. és 19. közötti hétvégén rendezik meg a XIV. Haydn-vonósnégyes-fesztivált. A koncertsorozatra a jegyek már kaphatóak.

„A Haydn-vonósnégyes-fesztivál az egyik legrégebbi, a műfajteremtő Joseph Haydn öröksége előtt tisztelgő rendezvénysorozata az eszterházai örökséghelyszínünknek. Idén 14. alkalommal rendezzük meg ezt az eseményt, amelyen a nemzetközileg elismert külföldi vonósnégyesek mellett kiváló, fiatal magyar zenészek is részt vesznek.” - emelte ki Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Magas érzelmi intelligencia” és „páratlan technikai teljesítmény” – ilyen és ehhez hasonló nemzetközi kritikákkal illették a koncerteken fellépő kvartettek művészetét. Az elmúlt évekhez hasonlóan három, többszörös világversenygyőztes érkezik Eszterházára: a német Schumann Quartett, a lengyel Meccorre String Quartet és az angol Doric Quartet sok év után térnek vissza a vonósnégyes bölcsőjének számító kastélyegyüttesbe. A fiatal, magyar együtteseket az idén Végh Sándor-ösztöndíjjal kitüntetett Quartetto Speranza és Szigeti-vonósnégyes képviseli. A három napos fesztiválon Haydn, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Schumann és Debussy klasszikus remekművei mellett felhangzik két csodálatos ritkaság is Leos Janáček és Krisztof Penderecki tollából.

A fesztiválnak egyedülálló rangot ad, hogy a műfaj atyja, Joseph Haydn 1766-tól 1790-ig Esterházy „Fényes” Miklós herceg eszterházai rezidenciáján alkotott az év legnagyobb részében. Itt forrt ki a műfaj, és innen indult mára 250 éves hódító útjára. A koncerteknek a kiváló akusztikájú, a legkiválóbb műemlék-helyreállításokat értékelő ICOMOS-díjjal kitüntetett fertődi marionettszínház ad majd otthont, amelynek téglái nem csak akkor, de ma is hallják Haydn és utódai muzsikáját.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek