Nemzetközi rövidfilmfesztivál ismét Sopronban!

Hetedik alkalommal szervezi meg kicsi, de annál aktívabb csapatunk Sopronban a Budapest Short fesztivál versenyfilmjeinek vetítését – mondta el Takács Tibor, a soproni MozgóKépMás egyesület elnöke.

A fesztivál alkotásaival indult el anno filmklubunk a városban. Örülünk, hogy a rövidfilmes aktivitás nem lankadt és a Búgócsigában ismét friss, új, inspiráló vagy épp megdöbbentő alkotásokat láthatunk, közvetlenül a fővárosi esemény után, vidéken egyedül nálunk. Büszkék vagyunk, hogy állandó soproni helyszínünk már 60 évvel ezelőtt is, akkor még zárgyári kultúrotthonként népszerű vetítéseknek adott helyet - emelte ki az elnök.


fotó:Takács Tibor

Fotó:Horváth Zsolt

A 16. BuSho fesztivál versenyprogramjáról Takács Tibor elárulta, hogy a megújult előzsűri voksai alapján végül 23 országból 66 rövidfilm került a versenybe, melyből 5 kísérleti, 15 animációs és 46 fikciós alkotás. Ismét komoly fejtörést okoztak a magyar alkotók az előzsűrinek, hisz annyira sok kiváló alkotás jött itthonról, hogy a bőség zavarában bizony nehéz volt dönteni. Hagyományosan minden blokkba került hazai alkotó munkája.

Takács Tibor hozzátette, természetesen a budapesti fesztiválon is ott lesznek a soproni eseményt megelőző héten. A MozgóKépMás egyesület örömmel adja át idén is soproni különdíját egy rendezőnek, melyhez meghívásuk is társul filmklubunkba. Tavaly Regős Ábel rendező kapta a díjat, akivel egy nagyon jó hangulatú közönségtalálkozót tartottak novemberben.

Összefoglaló a fesztivál idei filmjeiből:

Terveik szerint folytatják a Final Cat filmklub tavasszal megszakadt vetítéseit, ősztől minden hónap harmadik csütörtökén, a fesztiválnak is helyt adó kultkocsmában. Emellett a jó idő beköszöntével szabadtéri vetítést is szerveztek, idén a Drakulics Elvtárs című magyar filmre várnak minden érdeklődőt augusztus utolsó hétvégéjén a Tűztorony tövébe.

Még néhány fontos információ a fesztiválról: a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz 4 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtják át az érdeklődőknek a versenyprogramot, szeptember 7. és 10. között, hétfőtől csütörtökig, naponta 17:30-tól. Minden érdeklődőt színes, részletes, kétnyelvű ismertetőfüzettel várnak, a belépés díjmentes! A program a MozgóKépMás egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a soproni önkormányzat támogatásával jön létre.


Fotó:Takács Tibor

Legnépszerűbb cikkek