| 2019. június. 6. | 1 perc olvasás

Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap

A GYSEV Zrt. idén is csatlakozott az Európa számos országában megrendezett ILCAD – Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap elnevezésű rendezvényhez. A vasúttársaság célja, hogy a vasúti átjáróban történt balesetek száma csökkenjen. Ennek érdekében a biztonsági nap keretében a GYSEV munkatársai a rendőrséggel közösen két soproni és egy szombathelyi vasúti átjáróban végeztek figyelemfelhívó ellenőrzéseket.

A szervezők szerint a sokszor emberéleteket követelő tragédiák nagyobb odafigyeléssel, a közlekedési szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének. A vasúti átjárókban a balesetek több tíz évre visszamenőleg szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következtek be. Az akció keretében szóbeli tájékoztatással, kérdőívekkel, kiadványokkal és szórólapokkal hívták fel a közlekedők figyelmét a felelősségtudatos közlekedésre.

A kampány keretében június 6-án, csütörtökön, Sopronban és Szombathelyen összesen három forgalmas vasúti átjáróhoz települtek ki a vasúttársaság és a rendőrség munkatársai. A rendőrök a közúton közlekedőket ellenőrizték, a GYSEV közlekedésbiztonsági szakemberei szórólapokkal és szóbeli tájékoztatással hívják fel az átkelők figyelmét a kockázatokra.

A rendezvény egyik különlegessége volt, hogy a soproni, Kossuth Lajos utcai vasúti átjáróban kb. 5 percre a vasúti szakemberek kikapcsolták a fénysorompó jelzéseit. Természetesen ebben az időszakban vasúti közlekedés nem volt, azonban ezzel lehetőség volt megfigyelni, hogy a közúton közlekedők a vasúti átjáró hibája esetén a gyakorlatban mennyire képesek alkalmazni a KRESZ előírásait.

A határ közelsége miatt arra is felhívták a gépjárművezetők figyelmét, hogy Magyarországon és Ausztriában eltérnek a vasúti fénysorompók jelzései.

A GYSEV Zrt. YOUTUBE csatornáján a magyarországi főbb vasúti átjárókat érintő közlekedési szabályok megtalálhatók:

https://www.youtube.com/channel/UCkRLCbW_ET_YRC5-UmqKoRg internetes elérhetőségen bővebb információkat találhatnak.

A Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Napról bővebb tájékoztatást az www.ilcad.org internetes portálon olvashatnak.

Legnépszerűbb cikkek