| 2023. június. 14. | 1 perc olvasás

„Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” – Sopronban és Szombathelyen is figyelemfelhívó ellenőrzéseket végeztek a GYSEV és a rendőrség munkatársai

A GYSEV Zrt. immár nyolcadik éve csatlakozott az európai „ILCAD – Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elnevezésű rendezvényhez. A vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen egy soproni és egy szombathelyi vasúti átjáróban végeztek figyelemfelhívó ellenőrzéseket. Az akció keretében szóbeli tájékoztatással, kérdőívekkel, kiadványokkal és szórólapokkal hívták fel a közlekedők figyelmét a kulturált, felelősségtudatos közlekedésre. A cél egyértelműen a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek megelőzése.

A „Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elsődleges célja, hogy rámutasson a felelős, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára. A szervezők szerint a sokszor emberéleteket követelő tragédiák nagyobb odafigyeléssel, a közlekedési szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének. A balesetek számának csökkenéséhez a közlekedési morál változása elengedhetetlen.

A GYSEV üzembiztonsági szakemberei hangsúlyozták: a vasúti átjárókban a balesetek több tíz évre visszamenőleg szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be. Amennyiben bekövetkezik egy ilyen sajnálatos baleset, súlyos tragédiák történhetnek, és az anyagi kár is jelentős lehet. Kiemelten fontos figyelmet fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére is.

A kampány keretében június 14-én, szerdán két nagyvárosban egy-egy forgalmas vasúti átjáróhoz települtek ki a vasúttársaság és a rendőrség munkatársai. A helyszín kiválasztásakor elsődlegesen a nagy gépjármű, gyalogos és kerékpáros forgalmú vasúti átjárókon volt a hangsúly. A rendőrök a közúton közlekedőket ellenőrizték, a GYSEV közlekedésbiztonsági szakemberei szórólapokkal és szóbeli tájékoztatással hívják fel az átkelők figyelmét a kockázatokra.

Az akció keretén belül a vasúti szakértők vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. Emellett megfigyelik az áthaladó vonatokon az előírt jelzéseket és a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

A GYSEV Zrt. YOUTUBE-csatornáján a magyarországi főbb vasúti átjárókat érintő közlekedési szabályok megtalálhatók az alábbi linken: https://www.youtube.com/channel/UCkRLCbW_ET_YRC5-UmqKoRg

 

A Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Napról bővebb tájékoztatást az www.ilcad.org internetes portálon olvashatnak.

Címkék: GYSEV Zrt.

Legnépszerűbb cikkek