| 2016. április. 3. | 1 perc olvasás

Népszerű a soproni downhillpálya

Egyre népszerűbb a Sopronban megépített downhillpálya. A másfél kilométer hosszú létesítményt speciális kerékpárral lehet használni. Az ország egyetlen downhillpályáját hazánkból és Európa több országából érkező kerékpárosok is használják.

Tóth Norbert régóta műveli a downhillsportot, amelynek lényege, hogy egy speciális kerékpárral kell minél gyorsabban „lesiklani” a meredek, akadályokkal nehezített pályákon. A fiatalember barátjával, Horváth Péterrel közösen, hosszú évek alatt építette meg a soproni downhillpályát. Rengeteg földmunka, fából, kövekből épített hidak, akadályok, ugratók kaptak helyet a pályán, amely a Várhely kilátótól indul, és a Szalamandra tónál van a vége. A kerékpárosok a TAEG-től is kaptak írásos engedélyt a terület használatára, így három éve hivatalosan üzemel a downhillpálya Sopronban.

– Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a sportág, amely értelemszerűen azokban az országokban lett népszerű, ahol megfelelőek a terepviszonyok – mondta Tóth Norbert. – Ausztria, Németország, Olaszország vagy Franciaország igazi nagyhatalomnak számít, ezért is tartom komoly eredménynek, hogy ezekből az országokból is egyre többen érkeznek Sopronba edzeni vagy gyakorolni a hobbijukat.

A pálya építője és üzemeltetője szerint a soproni az egyetlen hivatalos downhillpálya Magyarországon, ezért a sportág hazai kedvelői között is népszerű. A sporthoz speciális kerékpár szükséges, emellett az is fontos, hogy a pályán gyakorlók komoly védőfelszerelést hordjanak, hiszen az átlagsebesség eléri a 30–35 kilométer/órát, de akár 60-nal is száguldhatnak lefelé a kerékpárosok.

Legnépszerűbb cikkek