Mi, magyarok szeretjük a savanyúságot, minden családban megvannak a nagy kedvencek, az egyik legnépszerűbb csemege nyáron Sopronban is a kovászos uborka, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult - érdemes házilag eltenni.
A kovászolás folyamata során az uborkák természetes erjedésen mennek keresztül, aminek eredményeként jellegzetes, savanykás ízt kapnak. Nyári hőségben még magában is jólesik ropogtatni a jól behűtött kovászos uborkát, amit pörköltek és húsok mellé, de akár szendvicsbe téve is szoktak fogyasztani.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252007%2520j%25C3%25BAlius%2Fpickled-cucumbers-4403297_1280.jpg)
Elkészítéséhez csak sóra, vízre és kovászos kenyérre lesz szükségünk, és természetesen az uborkára, melyet hosszanti irányban bevágunk, de nem vágjuk végig. Elengedhetetlen még a fokhagyma és a kapor, melyek igazán megadják az ízvilágot
– mondta Ábrahám Anikó őstermelő.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2024%252007%2520j%25C3%25BAlius%2Fcucumbers-849269_1280.jpg)
Nem érdemes azonban klórozott vizet és jódozott sót használni. A kovászos uborka készítése sok családban generációról generációra szálló recept szerint történik, így mindenki saját ízlése szerint finomíthatja azt, nincsenek kőbe vésett arányok.
Meleg, árnyékos helyen tároljuk az előkészített uborkát, de ne tegyük tűző napra, mert akkor nagyon puha lesz! Hűtőben tárolva pár hétig is eláll, és hasonló eljárással készül, mint a fermentált társa
– tette hozzá az őstermelő.
Nagy segítséget ad az immunrendszerünknek. Könnyen fel tudja dolgozni a gyomor, és a benne lévő vitaminok, valamint nyomelemek rendkívül hasznosak a szervezet számára.
Képek forrása: Pixabay