| 2021. szeptember. 25. | 1 perc olvasás

Népszerű volt az első Tómalom-kerülő túra

Kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek szép számmal vettek részt szombat délután az első alkalommal megrendezett Tómalom-kerülő túrán. A mintegy öt kilométeres táv megtétele során a résztvevők nemcsak a látványban gyönyörködtek, hanem egyebek mellett ismereteket szereztek a tómalmi strand kiépüléséről, a terület régészeti emlékeiről és természeti értékeiről.

Ragyogó napsütés és meleg idő fogadta szombat délután az első Tómalom-kerülő túra résztvevőit a strand bejáratánál. A településrész lakói mintegy öt kilométert tettek meg, teljesen megkerülve a Kistómalmot és a Nagytómalmot.


Fotó: Magasi Dávid

A látogatókat dr. Simon István, Sopron alpolgármestere és a Sopronkőhida-Tómalom-Jánostelep Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte.  Elmondta, hogy a Tómalom-kerülő túrát kormányzati támogatásból szervezték meg. Az esemény célja a helyi közösség erősítése. Kiemelte, hogy a városrész fiatalos és fejlődő, sokan alapítanak itt családot. A szombati rendezvény kitűnő alkalom arra, hogy az emberek találkozzanak egymással, beszélgessenek – mondta. Hozzátette: arra is kitűnő alkalom, hogy megismerjék lakókörnyezetüket, amely által erősödik a szülőföldhöz való kötődésük.


Fotó: Magasi Dávid

A Tómalom-kerülő túra során hét állomást érintettek a résztvevők. Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa egyebek mellett a tómalmi strand kiépüléséről, a kalló malmokról, a mészégetésről és a Tómalom két világháború közötti virágkoráról beszélt. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke a terület régészeti emlékeit, Udvardy Ferenc, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője pedig a Szárhalmi-erdő természeti értékeit mutatta be. Szántóné Vörzsönits Erzsébet, a Dunántúli Postás SE Soproni Természetjáró Szakosztályának vezetője a túrázás öröméről, Hargitai László, a Sopron és Vidéke Horgászegyesület elnöke pedig a Tómalom vízi élővilágáról beszélt.


Fotó: Magasi Dávid

A résztvevőket a túra végeztével a buszfordulónál megvendégelték, ahol a gyermekek oklevelet kaptak a túra teljesítéséért.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek