| 2019. október. 8. | 1 perc olvasás

Népszerűek a számos előnnyel kecsegtető készházak

Gyorsan elkészülnek, energiagazdaságosak és környezetkímélők – ezek a legfontosabb előnyeik a készházaknak. Ezeknek köszönhetően az utóbbi években több mint ötszörösére nőtt az újonnan épített könnyűszerkezetes otthonok száma Magyarországon. Az ilyen ingatlanok Sopronban és környékén is egyre népszerűbbek.

A könnyűszerkezetes házak esetében a kivitelezés nem az ingatlan tervezett helyszínén kezdődik meg, hanem üzemekben készülnek el az egyes épületelemek. Ez sok szempontból előnyös. - Ennek köszönhetően a készházak meg tudnak felelni a magas minőségi követelményeknek – szögezte le Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kommunikációs igazgatója. - Másrészt a helyszínen már csak tulajdonképpen szerelési munkát kell az ilyen otthonoknál elvégezni, ez pedig jelentősen megrövidíti a kivitelezés időintervallumát. Hogy konkrét számokat is mondjak, ezek a házak akár 3-4 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozhatóak – fejtette ki.

A készházak kívül és belül sem térnek el látványra a hagyományos ingatlanoktól - ám energiagazdaság és környezetvédelem tekintetében is számos előnnyel rendelkeznek.

 - Kiemelésre méltó, hogy rendkívül jó hőszigetelési képességgel büszkélkedhetnek ezek az ingatlanok, tehát a fűtési költségek lényegesen kisebbek, mint egy hagyományos ház esetén – világított rá Bánáti László. - Nagyon fontos pozitívum még a méretpontosság is, amely a könnyűszerkezetes házaknál milliméterekben kifejezhető tehát mondhatjuk, hogy a derékszög valóban 90 fok lesz a kivitelezést követően is. Mindemellett meg kell említeni még azt is, hogy sokkal környezetbarátabb egy készház felépítése egy téglaházénál, annak köszönhetően, hogy a könnyűszerkezetes ingatlan elemei előre készülnek el, a helyszínen már lényegesen kevesebb hulladék és sitt keletkezik – osztotta meg velünk.

Az ingatlantípus az országos tendenciára rímelve Sopronban és környékén is egyre népszerűbb. A készházak az elmúlt évtizedekben bebizonyították, hogy értékállóak, így az építészek is egyre bátrabban mernek tervezni ilyen ingatlanokat.  

Legnépszerűbb cikkek